реклама

реклама

Скаути почали колядувати черкаськими установами та храмами 24 грудня. Цього разу холодноярський різдвяний вертеп пластуни показали у Черкаському обласному молодіжному ресурсному центрі. Дійство відбулося 29 грудня, – про це повідомляє кореспондентка видання «Прочерк».

580x435-images-news-122022-.thumbs-ccea5e5b4133103e16c538cf0e34a0ce_930_0_0  

На Різдво 25-го грудня пластуни показали свій вертеп у Храмі святих рівноапостольних Крила і Мифодія та Свято-Анатоліївському храмі. Також виступи відбулися у Черкаському будинку дитини та у Фонді Віктора та Кароліни Євпак. Наразі черга дійшла до Молодіжного ресурсного центру.

«Наш вертеп холодноярський. У нас є такі герої як холодноярівка, козак, боєць УПА…Цим вертепом ми хочемо нагадувати про українські традиції та відроджувати їх. Це важливо, особливо у такий важкий час. Також цим вертепом ми пригадуємо пам'ять і славу черкаського пластуна Євгена Подолянчука, який у 2014 році загинув у Донецькому аеропорту. Ще у 2008 році він грав у такому вертепі роль холодноярівки», зазначили пластуни під час виступу.

Учасниками вертепу є скаути віком від 11 до 18 років. Пластунка Юлія Бухал  розповіла, що підготовка тривала два-три тижні:

«Обрали сценарій, активно репетирувати кожні 2 дні, шукали костюми та налагоджували партнерство з установами, у які хочемо завітати. Під час виступу ми виконуємо сумні та веселі колядки. Хочемо доносити людям радість Різдва і одночасно показувати реалії сьогодення. Наприклад, колядка «Сумний святий вечір» була переписана у 1938 році з пісні «Нова радість стала». Ми хочемо показати, хоч зараз нам сумно і тяжко, але щоб нагадати про нашу боротьбу та надію, у кінці вертепу ми зображаємо піднесення».

Крім традиції вертепування, пластуни продовжують передавати Вифлеємський вогонь миру. Ця акція була одноразовою ініціативою австрійського телебачення, її підхопили віденські скаути, а через декілька років вона стала всесвітньою. Вітчизняні пластуни продовжили цю традицію після відродження скаутської організації в Україні. Вифлеємський вогонь передають як символ надії, любові та добра. Під час цього дійства скаути виконують традиційну пісню. Гаслом цьогорічної акції передачі вогню миру є вислів: «У єдності переможемо темряву».

«Вертеп – це давня українська традиція, нам необхідно її підтримувати. Людям потрібно знати, щоб у світі не сталося Різдво й традиції лишаються. Цього року особливо важливо продовжувати наші звичаї, адже за часів Радянського Союзу забороняли проводити вертепи, колядувати та арештовували за це. Вертепом ми показуємо, що їм ні тоді, ні зараз не вдасться зламати наш дух», – зауважили пластуни Юлія Бухал та Ігор Медведєв.

20221229_120703

Після вертепування скаути отримали коляду. Вони таким чином збирають кошти на Starlinkи для черкаської ТрО. Для допомоги брали саме цих оборонців, тому що серед них черкаський пластун Володимир Петько. Нині він військовий капелан. За рахунок свого храму, інших капеланів та знайомих організував Капеланську службу Черкаської територіальної оборони, яка напряму забезпечує бригаду черкаської ТрО усім необхідним у той момент, коли це потрібно.

«Нещодавно Володимир був у Бахмуті та інших гарячих точках. Найбільш необхідним для воїнів там зараз є зв'язок, найкраще це можуть забезпечити Starlinkи, адже всі інші частоти глушить ворог. Тому, ми намагаємося це забезпечити і закрити цей збір. З часом донатів стає менше, але потреби армії не зменшуються. Ми шукаємо будь-які можливості для того, аби допомогти нашим хлопцям. Залишилося зібрати 50 тисяч гривень», – розповів Ігор Медведєв.

Колядуватимуть пластуни до 11 січня. Скаути планують показати вертеп ще у Черкаській міській раді, Обласній військовій адміністрації, Головному управлінні державної служби з надзвичайних ситуацій, Головному управлінні національної поліції, Обласному військовому комісаріаті й у Департаменті освіти та гуманітарної політики.

Прихожани Свято-Троїцького кафедрального собору зможуть побачити холодноярівський вертеп 6 січня після вечірньої служби. А 7 січня пластуни покажуть різдвяний вертеп у Храмі Успіння Пресвятої Богородиці.

20221229_121405  

Глядачка вертепу, вимушена переселенка із міста Пологи Запорізької області Галина Бідна поділилася власними враженями: «Виступ викликає сильні емоції. Пригадала, як і сама колись колядувала. Діти дуже гарно підготувалися. У них є бажання донести до глядачів те, що вони самі відчувають. Коли слухала їхні пісні з’явилася така думка: «Ось це і є Україна». Наші діти шукають будь-які способи, щоб підтримати нашу країну. Вони і є наше майбутнє».

Анастасія Бут

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100