реклама

реклама

В Україні запровадили нові правила військового обліку. Вони несуттєво відрізняються від попередніх, але мають кілька важливих змін, розповіла Суспільному речниця Територіального центру комплектування в Черкаській області Аліна Кривошея.

Зміни, зокрема, стосуються перебування військовозобов’язаних українців за кордоном, пояснила речниця:

"Чоловіки, які перебувають за кордоном понад три місяці мають знятися з обліку з районних центрів комплектування і стати на військовий облік в посольстві або консульстві в тій державі, де вони проживають".

95f321d214c5f3ab

Призовникам надається тиждень для оновлення даних:

"Призовники й військовозобов’язані мають протягом семи діб подати будь-які облікові дані, які в них змінились, тобто або вони одружились, або змінили місце проживання чи місце роботи, вони мають ці дані подати до територіальних центрів комплектування".

Призовники з 16 років мають ставати на військовий облік. Військовий облік не є мобілізацією, пояснила Аліна Кривошея.

"Мають ставати на військовий облік із 16 років. Робиться це організовано, в навчальних закладах, де вони перебувають. Перевіряється стан їхнього здоров’я, через військово-лікарську комісію встановлюється придатність або не придатність до військової служби, і вони продовжують бути на військовому обліку. Військовий облік не дорівнює мобілізації, тому не варто хвилюватися", — пояснила речниця.

Нині жінки в Україні не підлягають обов’язковій мобілізації та жодних заборон на виїзд за кордон не мають, повідомила Аліна Кривошея.

"Що стосується жінок, які закінчують медичні заклади або ж здобувають фармацевтичну освіту, то за два місяці до завершення навчання навчальні заклади зобов’язані подати список жінок, які закінчують навчання, до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки", — пояснила речниця.

За її словами, жінки, які здобули медичну освіту до прийняття цієї постанови, можуть працювати й не бути військовозобов’язаними, та не ставати на військовий облік до 2026 року.

Жінки, які мають спеціальність, яка споріднена з військово-обліковою спеціальністю, відповідно до наказу Міністерства оборони за номером 313 стають на військовий облік виключно за власним бажанням, повідомила речниця Територіального центру комплектування в Черкаській області Аліна Кривошея.

реклама

Коментарі  

 
0 #2 Алекск 19.01.2023 21:17
Які вояки в 16 років?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #1 Максим 19.01.2023 16:12
Никто никому ничего не должен я не понимаю почему все записали в должники?!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100