реклама

реклама

11 січня відкрилася Українська школа в польському місті Ченстнохова. Директорка школи Мар'яна Ємельянова ─ випускниця УДПУ, очолює Фундацію «Наш дім Ченстохова», пише umannews.city

Більше 50 українських дітей, віком від 6 до 15 років, щодня, після уроків в польських школах, ходять на заняття до Освітнього Центру «Українська школа в Ченстохові». Навчання проводять 18 досвідчених вчителів з України, з числа біженців.

XCXE6Jgkb4G8Cevk8K16

Заклад призначений для дітей з родин, які стали втікачами від війни. Діти до обіду навчаються стаціонарно в польських школах або дистанційно в українських школах, але їм не вистачає реального контакту з власною мовою, культурою та однолітками з України.

Додаткові заняття дозволяють дітям зберегти та закріпити національну ідентичність, компенсувати недоліки освіти, спричинені пандемією та війною, а також краще розвивати свої інтереси.

Значна частина школярів ─ родом з Донбасу, півдня України, тимчасово окупованих територій і зон, де зараз точаться активні бойові дії.

Діти мають особливу потребу у підтримці досвідчених педагогів, психологічній підтримці, дружньому спілкуванні.

Засновницею, а нині директоркою школи стала пані Мар'яна Ємелянова, яка свого часу закінчила Уманський державний педагогічний університет, а потім деякий час працювала в ньому викладачкою. Вона вже декілька років живе в Ченстохові і працює в Гуманітарно-природничому університеті імені Яна Длугоша та очолює Фундацію «Наш дім Ченстохова».

На початку 2023 року вона з польськими однодумцями та ініціативною групою українців, які через відкриту військову агресію Росії проти України опинилися в Польщі, реалізували ідею Української школи.

Основна ідея школи ─ забезпечити дітям можливість навчатися і спілкуватися рідною мовою.

Школа живе лише на пожертви батьків, тому є необхідність шукати подальшу фінансову та матеріальну підтримку.

Зараз колектив вже навчає дітей та поступово покращує матеріально-технічну базу закладу. За словами директорки, є потреба в книжках, меблях, навчальних посібниках.

Всі бажаючі зробити свій внесок у розвиток Української школи в місті Ченстохова можуть зробити це з фондом Fundacja Nasz dom Częstochowa.

В школі ще є вільні місця для учнів 5, 4, 7, 8, 9 класів. Всі зацікавлені можливістю співпраці і навчання в Центрі можуть написати директорці: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини та Ченстоховський університет імені Яна Длугоша вже майже п’ятнадцять років об’єднує багаторічна плідна співпраця. Ця співпраця включає різні формати: академічна мобільність (семестрова та дипломна), спільні конференції, наукове стажування аспірантів та викладачів. УДПУ активно співпрацює з освітянами міста Ченстохова.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100