На Черкащині у день голосування активно застосовували технологію організації голосування вдома. Про це сьогодні повідомили спостерігачі від Громадянської мережі ОПОРА, інформує Радіо Свобода.

«Фактично на багатьох дільницях було зафіксовано близько десяти відсотків виборців однієї дільниці, які нібито написали заяву про голосування вдома. Щоб ми розуміли: коли за один день нібито захворіє 10 відсотків жителів одного населеного пункту – це ознака епідемії. І фактично санітарно-епідеміологічна служба мала б вжити заходів, якщо ці довідки, які додавали до заяв, були справжніми», – розповідає координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА Сергій Варич.


Як зауважив експерт, не всі заяви містили необхідні довідки. Багато заяв були написані однією рукою – члени окружних комісій виїздили на місця і встановлювали такі факти.

«Були і однотипні довідки, і заяви, навіть не писані, а надруковані однаковим шрифтом на комп’ютері, де був тільки підпис. Але апогеєм став випадок у селі Балаклея, коли на дільниці №710510 група дільничної комісії, яка організовувала голосування на дому, за годину об’їхали 60 людей, які попередньо написали заяви про голосування вдома. Тобто, на кожну людину вони витратили одну хвилину, а це фізично неможливо. Скоріш за все це була телепортація виборців у певне місце – вони мали змогу проголосувати під наглядом», – пояснює Сергій Варич.

Експерти зафіксували: при підрахункові результатів із таких скриньок, більшість голосів отримала Партія регіонів і провладні кандидати по мажоритарних округах.

«У значній кількості сільських населених пунктів відсоток голосів провладній партії штучно додали шляхом підкупу або голосуванням під певним примусом. Тому якщо оцінювати достатньо високий результат Партії Регіонів, то варто враховувати, що в сільській місцевості, приміром, десять, а інколи і більше відсотків здобуті завдяки таким технологіям», – наголошує Сергій Варич.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100