реклама

реклама

28 квітня 2023 року ракетний напад по багатоповерхівці в місті Умань забрав життя 23 українців, з яких 6 дітей (троє хлопчиків (півтора, 16 та 17 років) та троє дівчаток (8, 11 та 14 років). 17 осіб рятувальники врятували з-під завалів. З них 9 у лікарні, 1 у вкрай важкому стані.

340873195_249489910904929_1700931379368720539_n

Внаслідок вибуху вщент знищені 27 квартир та знищені або пошкоджені понад 33 авто. Вибуховою хвилею також пошкоджено помешкання, які були розташовані поблизу епіцентру вибуху.

Такими є наслідки терористичного акту росіян на мирне місто Умань.

Яка є відповідальність вчинених злочинів росіян проти мирного населення та що потрібно робити постраждалим - наше видання запитало у голови громадської організації «Черкаський правозахисний центр» Тараса Щербатюка.

340832295_150021471359848_8252974319969235599_n Пане Тарасе, як можна кваліфікувати злочин скоєний росіянами в м. Умань?

За українським законодавством вчинений злочин має бути кваліфікований за ч. 2 ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв ведення війни).

Основним безпосереднім об'єктом злочину є встановлений відповідними міжнародними актами порядок ведення війни. Його додатковим обов'язковим об'єктом, залежно від форми злочину, є життя та здоров'я особи, власність, а додатковим факультативним об'єктом може бути життя особи.

За нормами Міжнародного права росіяни вчинили в Умані воєнні злочини, які визначено в ст. 8 Римського статуту:

-   Умисне вбивство цивільних осіб;

-   Умисне спрямування нападів на цивільне населення як таке або на окремих цивільних осіб, що не беруть безпосередньої участі у воєнних діях;

-   напад на незахищені й такі, що не є військовими цілями, міста, села, помешкання або будівлі чи їх обстріл із застосуванням будь-яких засобів;

-  умисне вчинення нападу з усвідомленням того, що такий напад призведе до випадкової загибелі чи поранення цивільних осіб або заподіє шкоди цивільним об’єктам чи масштабної, довготривалої та серйозної шкоди навколишньому природному середовищу, яка буде явно надмірною в порівнянні з конкретною та безпосередньо очікуваною загальною військовою перевагою.

Яка можлива відповідальність за вчинені злочини?

На воєнні злочини (як і на інші види міжнародних злочинів), відповідно до Женевських конвенцій, поширюється принцип універсальної юрисдикції. Він полягає в тому, що будь-яка держава може притягнути особу, винну в скоєнні воєнних злочинів, до кримінальної відповідальності, незважаючи на місце скоєння злочину та громадянство суб’єкта злочину чи його жертви.

Наразі юрисдикцію щодо воєнних злочинів має Міжнародний кримінальний суд. Варто також відзначити, що відповідно до Конвенції про незастосовність строку давності до воєнних злочинів і злочинів проти людяності 1968 року, до воєнних злочинів строки давності не застосовуються.

Міру покарання за вчинені злочини визначатимуть судові органи, які будуть досліджувати докази їх вчинення!

340825354_1669996513468725_1428051109268989389_n

Які можуть бути докази вчинення воєнних злочинів та де їх брати?

Наша організація в рамках ініціативи «Трибунал для Путіна» починаючи з 24 лютого 2022 року здійснює фіксацію воєнних злочинів в Україні. Наші документатори проводять фіксацію та аналіз доказів та подій, що свідчать про здійснення злочинів російською Федерацією.

Можливими доказами вчинення воєнних злочинів можуть бути свідчення очевидців та свідків події, фото та відео фіксація та будь-які інші фактичні дані.

Розуміючи необхідність фіксації злочинів в Умані ми відразу виїхали до міста та організували прийом постраждалих громадян для збору даних та фактичних даних про злочин.

Що вашою організацію було зафіксовано та задокументовано?

Фактично за 2 дні нашою організацією зафіксовано:

- Знищення та пошкодження житлових приміщень у 3 багатоповерхових житлових будинках;

- Знищення та пошкодження транспортних засобів (Ідентифіковано 13 осіб);

З відкритих даних ми зібрали інформацію про загиблих та поранених осіб.

Всю отриману інформацію ми систематизуємо та вносимо до закритої бази даних, яка буде використана для Міжнародного кримінального суду.

Варто також відзначити, що відкриття громадської в Уманському ліцеї, де організовано центр з підтримки постраждалих внаслідок вибуху ракети, надав можливість надання правової підтримки постраждалим особам. Загалом до організації вже звернулося близько 20 осіб за допомогою.

Ми консультуємо людей про те, яким чином потрібно фіксувати пошкодження майна та роз’яснюємо механізми подачі заяв до правоохоронних органів, міжнародних інстанцій (Європейського суду з прав людини та Комітетів ООН).

Що Ви порадите постраждалим?

Перш за все потрібно звернутися до правоохоронних органів для відкриття кримінальних проваджень та визнання людей потерпілими.

Надалі слід надати свідчення про обставини події та надати всі наявні докази. Кожна людина повинна максимально зафіксувати ту шкоду, яку їй або рідним було завдано. Це стосується шкоди завданої здоров’ю або життю, рухомому та нерухомому майну.

З питань фіксації завданої шкоди та механізмів отримання компенсацій Тарас Щербатюк радить звертатися до органів місцевого самоврядування або до правозахисних організацій.

Представники ГО «Черкаський правозахисний центр» відразу виїхали до міста та організували прийом постраждалих громадян для збору даних та фактичних даних про злочин

Представники ГО «Черкаський правозахисний центр» відразу виїхали до міста та організували прийом постраждалих громадян для збору даних та фактичних даних про злочин


Фотофіксація злочину російської федерації. Фото надане ГО «Черкаський правозахисний центр».

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100