реклама

реклама

На Черкащині також є пошкоджені об’єкти внаслідок російської агресії. Деякі об’єкти постраждали в день початку повномасштабного вторгнення, деякі згодом. Деталі про те, як через окупаційні дії росії було знищене деяке майно на Черкащині – читайте нижче.

Вікторія має свій бізнес в Умані. Проте частина будівель, які вона здає в оренду, була знищена 24 лютого 2022 року внаслідок дій росії. Досі компенсації вона не отримала.

345713961_1323505678521799_9119982996842542362_n

– Ранок тоді у нас почався хвилююче. На Уманщині в перший день повномасштабного вторгнення росія влучила у склади крилатими ракетами, звідки розліталися боєприпаси. Постраждала вся область. Зранку мені зателефонували, сказали, що внаслідок загоряння на складах розлітаються боєприпаси і один влучив у наші склади, які у нас розташовані на вулиці Вінницьке шосе поблизу села Розсішки. Дорогою бачили понищені дерева та побиту снарядами дорогу. Десь об 11-й все тут палало. У пожежників закінчувалася вода, – розповідає Вікторія, якій належала спалена будівля.

photo_2023-05-11_14-43-16

Площа пожежі – 460 квадратних метрів. Це одноповерхова будівля. Там було три склади, два кабінети. Також містилося підвальне приміщення. Зранку в об’єкті ще знаходилися люди. Але згодом їх покликав керівник, і це всіх врятувало. Тому людських жертв не було.

– У нас на території є ряд нежитлових приміщень. Конкретно постраждале приміщення – це був офіс і склад запчастин до сільгосптехніки. Всі готувалися до початку посівної. Склад був повний товарів. Всі збиралися починати сезон, виводити комбайни. Ракета втрапила частково у офісне, частково у складське приміщення. Під час удару перебило електропроводку. Ми на якийсь час лишилися без електрики. Підвальне приміщення було залито водою, плюс талим снігом. Фактично і фундамент знищений. Всередині, крім майна для сільгосптехніки, було майно робітників, в офісі були кулер, холодильник, душова. Все було обладнано після капремонту, – каже підприємець.

Вже після пожежників декілька днів згарище тліло. Власники самостійно заливали водою. До цього пожежники зробили все, що від них залежало, локалізували пожежу, частково погасили, але далі їхати за водою не могли, бо не просто закінчилася вода, а не було й пального заправитися. У той страшний час раптово стався дефіцит пального. Та пожежа вже не створювала небезпеки, цього було достатньо.

– У сусідній будівлі вибуховою хвилею вибило вікно, але на це вже ніхто не зважав. У нас же, крім, власне, майна, згоріли документи та гроші в сейфі. Полум’я було дуже велике. Швелер товщиною з рельсу погнувся від температури. Фактично зараз приміщення стоїть як спогад про ті часи. Пройшло більше року, та поки боїмося проводити якісь роботи, щоб різні органи ще могли зафіксувати наші втрати. Окрім того, для відновлення потрібні значні кошти. Ми й так витратилися для відновлення електропостачання, бо існуючий кабель був перебитий і непридатний, – каже Вікторія.

Щодо розміру збитків, вона зауважує, що має акт обстеження. Там є опис того, що постраждало. Проте розмір збитків не встановлений.

– Не зносимо будівлю через витрати. Там треба робити все до фундаменту. Окрім того, сподіваємося, може, будуть компенсаційні витрати. Коли ж ми зверталися до правоохоронних органів, то нам сказали, що немає форми для заповнення з компенсаційних виплат. І поки, як нам повідомляють на місцевому рівні, компенсаційних можливостей немає. Була також комісія з міськради, все фотографували, передали в райдержадміністрацію. Маємо і від них акт. До слова, зверталися у приватну оціночну компанію. Там пояснили, що теж поки немає механізму для оцінки зруйнованого майна. Знайомі казали, що зараз побудувати будівлю буде коштувати приблизно 500 доларів квадратний метр.

Вранці 28 квітня 2023 року окупанти влаштували масовану ракетну атаку по Україні. Одна з ракет влучила в багатоповерхівку в Умані, що в Черкаській області. Унаслідок потрапляння майже вщент знищений під'їзд будинку. Окрім того, потрапляння було і в нежитловий об’єкт.

photo_2023-05-11_14-38-29

Адвокат Інна Патрікєєва є представником власника майна. Вона каже, що через приліт ракети було частково ушкоджене майно, а частково знищене.

– Нанесені збитки були не лише власнику майна. Були орендарі, які абсолютно відкрито вели бізнес. У них на законних підставах були укладені договори оренди майна, вони вели свою діяльність, мали найманих осіб. Тож у першу чергу вважаємо, для них була завдана велика шкода. Бо це був для декого бізнес всього життя. Вся Україна знає про приліт в житловий будинок ракети. Цього ж дня зранку, десь о 4.30, я сама побачила наслідки обстрілів. Мої вікна виходили неподалік сюди, і ми бачили пожежу, яку спричинило потрапляння ракети в майно. Як я розумію, з того, що бачила і що бачили свідки, то почалася велика пожежа. Слава Богу, у нас не було жертв. Але постраждали приміщення – одне більше 1300 квадратів, а інше більше 900 квадратів. Там сталося загорання і одне знищене повністю. Та інше частково вдалося врятувати. Але знищене майно орендарів, – каже Інна Патрікєєва.

За її словами, в одній з будівель був розважальний центр. Там було щось на зразок пейнтболу. Приміщення було гарно облаштоване. Там проводили день народження для дітей, різні заходи, а також ігри. У іншому приміщенні орендарі займалися, зокрема, рекламою, інші – вживаними меблями. Нічого пов’язаного з військовою справою не було.

photo_2023-05-11_14-38-26

– Шкода завдана істотна. На орендованих площах у кожного був облаштований невеликий офіс. Тобто, згоріло майно, яке врятувати було неможливо. Вважаю, шкода людям нанесена суттєва. Наші будівлі зруйновані, у деяких приміщеннях дах ліг на підлогу, вигоріли стіни. У одного орендаря біля приміщення стояв автомобіль, він теж пошкоджений і не підлягає вже експлуатації, – розповіла Інна Патрікєєва. – Також на території від вибуху в інших будівлях були вигнуті одвірки, віконні і дверні рами. Але це вже невелика шкода, відновимо. Найбільшу шкоду зробила пожежа. На території були пожежники, поліція, СБУ, всі фіксували пошкодження.

Пані Інна каже, ще не визначали повну вартість пошкодженого майна і не оцінювали, чи можливо відновити будівлі, чи треба будувати нові. Очевидно, одна будівля повністю підпадає під знесення, а інша, можливо, буде відновлюватися.

Правозахисники радять уманчанам детально фіксувати всі злочини росіян.

– Наша організація в рамках ініціативи «Трибунал для Путіна», починаючи з 24 лютого 2022 року, здійснює фіксацію воєнних злочинів в Україні. Наші документатори проводять фіксацію та аналіз доказів та подій, що свідчать про здійснення злочинів російською федерацією. Можливими доказами вчинення воєнних злочинів можуть бути свідчення очевидців та свідків події, фото та відеофіксація, будь-які інші фактичні дані, - каже голова громадської організації «Черкаський правозахисний центр» Тарас Щербатюк.

Деталі про необхідність фіксації вчинених злочинів росіян читайте ТУТ

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100