реклама

реклама

У Черкасах презентували ініційований Європейською Солідарністю законопроєкт про доступність сховищ та укриттів.

«Погоджуюсь, що говорити про це на 14 місяці повномасштабної війни дуже дивно. Це питання мало бути вирішене ще в лютому 2022 року. І ми, зі свого боку, робили усе від нас залежне. Але проблема системна й має вирішуватись централізовано!», – наголосив голова фракції у ЧМР Сергій Кудактін.

photo_2023-06-12_15-20-58

Цей законопроєкт регулює ключові питання про доступність захисних споруд.

Його основні положення такі:

1. В умовах ведення воєнних (бойових) дій громадянам забезпечується доступність захисних споруд цивільного захисту, у тому числі споруд подвійного призначення та найпростіших укриттів.

2. Підготовка захисних споруд для укриття населення здійснюється військовими адміністраціями, за потреби - іншими уповноваженими державними органами.

3. Захисні споруди повинні мати усе для належного життєзабезпечення, зокрема запас води, каналізацію, теплі речі, енергозабезпечення, зв'язок тощо.

4. Утримання фонду захисних споруд у готовності до використання, а також побудова/обладнання нових здійснюється відповідно до спеціальної бюджетної програми, що фінансується з Державного бюджету України.

5. На час дії воєнного стану:

- забороняється використання захисних споруд всупереч їх призначенню;

- використання захисних споруд для господарських, культурних і побутових потреб припиняється. Договори оренди приміщень, де розташовані захисні споруди, підлягають розірванню з ініціативи власника в порядку, встановленому законодавством.

6. Всі захисні споруди на період дії воєнного стану обладнуються камерами спостереження, фінансування встановлення та експлуатація яких здійснюється з коштів Державного бюджету.

7. Місцерозташування захисних споруд, а також умови доступу до них доводяться до громадян через державні та комунальні медіа, а також на веб-сайтах органів місцевого самоврядування та/або військових адміністрацій.

Відповідний центральний орган виконавчої влади забезпечує розробку та створення інтерактивних електронних карт (у масштабах держави, областей та міст) із вказівками місць розташування захисних споруд та умов їх експлуатації.

8. З метою нарощування фонду захисних споруд в умовах воєнного стану має бути забезпечено державне замовлення, придбання (виготовлення) та утримання швидкоспоруджуваних захисних споруд, зокрема в громадських місцях. Кожен громадянин має самостійно дістатися до них протягом 10 хвилин. Будівництво таких споруд здійснюється з урахуванням забезпечення їх доступності для осіб із особливими потребами та інших маломобільних груп населення.

9. Перешкоджання доступу громадян до захисних споруд в умовах воєнного стану тягне за собою кримінальну відповідальність, встановлену законом.

10. Захисні споруди, споруди подвійного призначення та найпростіші укриття підлягають обов’язковим періодичним перевіркам на предмет додержання вимог законодавства щодо їх експлуатації в умовах воєнного стану, але не рідше ніж один раз на місяць. Такі перевірки проводяться працівниками військових адміністрацій, які звітують про результати таких перевірок.

Депутат висловив сподівання, що цей законопроект найближчим часом буде проголосований в парламенті

photo_2023-06-12_16-29-31

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+8 #2 Куд-куд-куд-куд- куда? 12.06.2023 19:35
Куд-куд-куд-куд-куда? - кричав кудактін.
Куд-куд-куд-куд-куда?, бідноті з міської ради ховатись?
Куд-куд-куд-куд-куда?, голові укриватись?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #1 Soundmanfm 12.06.2023 18:39
Нехай цей так званий лідер уважно читає Закон України про цивільний захист. Де із дій в особливий період не було виконано практично нічого. Бо я впевнений що багато тих хто має такі споруди на балансі міг би мінімально привести їх до ладу. Якби попросили..
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100