Шість гектарів лохини з 50 втратило фермерське господарство у селі Келеберда на Канівщині через водопілля. Агроном Леонід Ременюк розповів, що вода спала, але не всюди, пише Суспільне

Ще у квітні кущі стояли повністю у воді, розповів агроном Леонід Ременюк. Працівники пересувалися човном, щоб врятувати хоча б обладнання. Щойно зійшла вода, взялися рятувати господарство, розпочали із прибирання території.

1b0421289568deb6

"Вода зійшла буквально лише три тижні тому. У міру того, як сходила, бо багато було сміття, дуже багато було деревини, все, що було в Дніпрі, все що вода змивала залишалося на кущах. На це було страшно дивитися просто", — розповів агроном.

Наразі у воді лишається шість гектарів насаджень, які вже не врятувати. Біля них вільно почуваються лишень лелеки. Решту кущів рятують: щодня до роботи долучають близько 30 людей.

Працівниця Юлія Бенедик розповіла: найбільше постраждала коренева система молодих насаджень. Жінка перевіряє кореневу систему, чи немає відгнилих частин кореня після довготривалого застою води.

"Ми не могли ні обробляти бур’яни, ні закінчити обрізку".

Нині усе це надолужують. Роботу проводять обережно, бо вже зав'язалися ягоди.

Є кущі, які постраждали менше, додав агроном Леонід Ременюк.

"Є сорт, який найменше постраждав від повені, ми бачимо рівномірну вегетативну масу щодо кількості ягоди, ягода тут буде якісна, великого розміру".

Цьогоріч планують зібрати від 60 до 80 тонн лохини. До повені розраховували назбирати удвічі більше. Підвищувати ціну на ягоду попри втрати, не планують.

"Ціна цього року буде нижчою, або на рівні минулого року, що звичайно, зменшує рентабельність її виробництва", — розповів агроном.

Нині у господарстві підраховують збитки після повені:

"Цим займають нині бухгалтера, всю інформацію ми їм надали, ще офіційно цифри не озвучували", — додав пан Леонід.

Яких збитків в цілому зазнало підприємство, знатимуть восени, тому по компенсацію поки що звертатися не будуть, пояснив Леонід Ременюк. За словами начальника відділу земельних відносин Ліплявської громади Володимира Миненка, якщо такі звернення надійдуть, відшкодовувати будуть із державного бюджету.

"За відшкодуванням до нас не зверталися, була у нас комісія виїзна ТЕБ та НС, ми зафіксували факти підтоплення їхньої території і склали протокол відповідний. Ми передали на адміністрацію всі матеріали наші. І там повинні рахувати збитки, які були заподіяні стихією".

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100