реклама

реклама

Руйнування довкілля є воєнним злочином, що встановила у 2022 році Комісія з міжнародного права ООН. Як відомо, військові дії росії в Україні завдали величезної шкоди довкіллю. За оцінками Уряду України, лише за перший рік війни екологічні збитки становлять 52 млрд доларів США або приблизно 2 трлн грн. Така оцінка відрізняється від розрахунків, здійснених Світовим банком у координації з ЄС. За їхніми даними, сума збитків становить близько 2 млрд доларів США. Такі відмінності пов’язані із застосуванням різних методик.

DSC_0075

Екологи Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, які представляли ГО «Екосоціум» (керівник — Олександр Спрягайло), в результаті кропіткої роботи розробили нову методику оцінки впливу воєнних дій на стан об’єктів природно-заповідного фонду та їхнє біорізноманіття. Методика дозволяє здійснити експрес-діагностику фактичного стану різних природоохоронних об’єктів конкретної громади, адміністративного району чи області на територіях, які зазнали впливу воєнних дій для подальшого планування відновлювальних або інших заходів. Проведення такого оцінювання може здійснюватися працівниками природоохоронних установ, департаментів екології державних адміністрацій, службовцями різних рівнів тощо.

У Черкаській області не відбуваються воєнні дії, однак наш регіон також постраждав від війни під час ракетних обстрілів та їхніх наслідків. За повідомленням начальника Черкаської ОВА Ігоря Табурця, у перший день повномасштабного вторгнення росії на територію України ворог вдарив по складах боєприпасів. Уламки та вибухові речовини розлетілись на багато кілометрів навкруги. Рятувальники вже обстежили понад 26 тисяч гектарів території області та виявили 36 тисяч вибухонебезпечних предметів. Наразі ці роботи тривають.

У зв’язку з цим, оцінка впливу воєнних дій на довкілля є актуальною і для Черкаської області, і особливо — для деокупованих областей та тих, де досі ведуться бойові дії.

У Черкаській області у кожній із чотирьох районних адміністрацій нині створено по дві комісії: по визначенню шкоди та збитків, заподіяних територіям та об’єктам природно-заповідного фонду, а також лісовому фонду внаслідок збройної агресії російської федерації. Координує роботу цих комісій Черкаська обласна військова адміністрація.

Розробка методики ГО «Екосоціум» реалізується у межах проєкту «Разом за екологічну демократію, справедливість та верховенство права в Україні» (TEDJusticeROL) за фінансової підтримки Міжнародної благодійної організації «Екологія — Право — Людина» та Уряду США.

Про це пише сайт Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
-1 #2 !!!!!!!!!!!!!!!!!! 21.06.2023 07:14
Почему мужики не фронте? "методику оцінки впливу воєнних дій на біорізноманіття " можно и после войны заделать.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #1 Ґебрюдери Грімм 20.06.2023 17:47
Справедливість та верховенство права. В Україні взагалі. І в Черкаській області окремо взятій.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100