реклама

реклама

Фото Aerial Photography

Фото Aerial Photography

Український чорнозем, як відомо, кращий в світі, а його оцінка – одна з найважчих і спекулятивних тем. Скласти ціну українським землям складно не лише через економічних амбіцій власників паїв, але і тому, що навіть у межах країни вартість землі істотно відрізняється – інколи у декілька разів.

Як випливає з даних, оприлюднених Держземагентством, за останніх 17 років перелік регіонів з найдорожчими сільгоспземлями в країні не зазнав змін. Як і в середині 1990-х рр., найдорожча рілля знаходиться в Черкаської області (26 562 грн./га), Криму (24 651 грн./га) і Донецької області (23255 грн./га), пише «Forbes».

Заощадити на земельних виплатах можна, зайнявшись агробізнесом на Житомирщині, де нормативна оцінка сільськогосподарських земель мінімальна в країні – 13 732 грн./га. Цей регіон був аутсайдером і 17 років тому.

Під землями сільськогосподарського призначення найчастіше розуміють ріллю і перелоги (орні землі, залишені без обробки), які використовуються для вирощування сельськогосподарських культур. Насправді це поняття куди ширше і включає також землі з багатолітніми насадженнями, пасовища і сінокоси.

Найвища вартість земель з багатолітніми насадженнями, плодово-ягідними культурами, виноградниками, площі з деревами і чагарниками і так далі, зафіксована в столиці – 86 614 грн. за гектар. Це майже в шість разів більше мінімального по країні показника Тернопільської області – 12 967 грн./га.

Сінокоси найдорожчі на Волині – 9487 грн./га, а найдешевші в Херсонської області – 2112 грн./га.  В середньому по Україні гектар сільгоспземлі на даний момент коштує 20 635 грн. проти 3674,1 грн./га у липні 1995-го. Земля подорожчала більш ніж 5,5 рази через багатократність індексацій. Востаннє вартість сільгоспнаділів радикально – майже в 2 рази – виросла з 1 січня 2012 р.

До показника нормативної грошової вартості «прив'язані» всі земельні платежі – від фіксованого і земельного сільгоспподатку і до мінімальної ставки оренди (нижня планка – 3%). «Цього року наші рентні платежі значно підвищилися, мінімум на 30%, у зв'язку з тим, що передивляється з 1 січня 2012 р. нормативної вартості землі», – говорить Сергій Касьянов, співвласник холдингу KSG Agro.

Правда, грошима виплачується не більше 10% орендних платежів в Україні. За словами Касьянова, власники земельних паїв самі визначають, в якій формі – натуральній або грошовій – їм зручніше брати оплату. «Хто живе в місті – ті, звичайно, грошима беруть, на місці – натурпродуктами, і це виходить як мінімум в півтора рази вище, ніж в грошах», – додає він.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #2 вова 09.11.2012 19:58
да засуньте в ж..... себе всю тернопольскую землю...******
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #1 Новый Гость 09.11.2012 00:08
Еще лет 5 такой эксплуатации и эти земли в г. превратятся.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100