реклама

реклама

Туди поїхали на запрошення польських колег, щоб відчути себе в безпеці, відновитись та відволіктися від пережитого. Двотижнений лікувальний відпочинок на Балтійському морі організувала Асоціація поранених і постраждалих у місіях за кордоном.

369693932_676338601190640_7509694018279213466_n

У складі першої групи поїхали сорок українців: кияни, львів’яни і 14 черкащан – ветерани з дружинами і дітьми, а також дружина зниклого воїна -черкащанина з сином.

Володимир Власов з родиною – серед них.

Володимиру - 55. Свій бойовий шлях почав 25 лютого. Пішов добровольцем в черкаську тероборону. Розповідає, поранення дістав у Попасній під час виконання бойового завдання торік у квітні.

Міна прилетіла і зірвалась практично поряд. Мене важко поранило. Контузія. Пошкоджена печінка осколком. Ліва нога перебита трохи нижче коліна, пошкоджено праву ногу, роздроблено половину суглоба. Ну і множинні осколкові поранення.

Тоді врятували і евакуювали побратими. Потому Володимир переніс більше двадцяти операцій. За півроку вже зміг стати на милиці. Нині ходить з допомогою ціпка. На реабілітацію у Польщі погодився не вагаючись. Каже, хоч і потрібна ще фізична реабілітація, куди важливіша – психологічна. Її ефект підсилювало те, що там був з родиною і мав також можливість спілкуватися з польськими ветеранами, подивитись на їхній досвід відновлення.

Це треба. Щоб не було депресії. Там я подивився, що навіть відсутність кінцівок дозволяє жити людям повноцінно. Тому треба продовжувати жити, відновлюватись, цінувати те, що маємо, родину. Реабілітація там мене надихнула. Якщо хлопці без кінцівок бігають марафони, то і я зможу. Раніше я займався гірським туризмом. Поки мої знайомі жартують, коли я в гори піду? То цьогоріч ще ні, а наступного року вже хочу піднятися на Говерлу.

Дружина Тетяна увесь час була в лікарні з Володимиром. Чотири місяці ночувала з ним у палаті, підтримувала. І нині тримає коханого за руку. Каже, спільний відпочинок після пережитого, як ковток свіжого повітря.

Реабілітація потрібна і дітям, і дружинам також. Це необхідно, тому що чоловіки наші пережили багато, але і їхні близькі зараз переживають дуже важкі емоції. Тому саме такий спосіб родинного відпочинку дуже корисний.

Відновлення і відпочинок для українських військових організували ветерани, які воювали в Афганістані, Лівані, Іраку. Оплатила реабілітацію польська сторона. З документи черкаським ветеранам допомогли в Департамент соціальної політики Черкаської міської ради. Тут підтримують такі ініціативи родинної реабілітації і в колі однодумців, каже Оксана Куцоконь головний спеціаліст відділу Департаменту соціального захисту населення Черкаської міської ради

- Було б добре, якби цей проєкт і надалі продовжився. Я вважаю, що питання реабілітації і адаптації наших ветеранів - це питання номер один нині. До того ж, допомоги потребують також і їхні родини. Їм усім потрібно вчитися жити після повернення з фронту у соціумі, а нам потрібно вчитися з ними правильно поводитися і поважати захисників.

Нині українська і польська сторони працюють над продовженням цієї програми на умовах співфінансування, пояснює уповноважений Президента України з питань реабілітації учасників бойових дій Вадим Свириденко.

- Цю програму нам запропонувала польська сторона. Ініціаторами стали польські ветерани. Зателефонували і сказали, можуть прийняти за кошт польської сторони 40-45 людей. Планують, що родини українських ветеранів зможуть їздити так щомісяця. Нині обговорюємо всі пропозиції і, думаю, з весни налагодимо цей проєкт.

За інформацією пресслужби Департаменту соціальної політики ЧМР

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100