реклама

реклама

Днями у Черкаській обласній лікарні на базі ендоскопічного відділення вперше виконали складне оперативне втручання – лігування вен стравоходу і склеротерапію вен шлунку. Прооперував пацієнта та передав досвід черкаським лікарям висококваліфікований спеціаліст із Одеси, який з цією метою був запрошений до Черкас.

368193059_703906558234097_7896747550820257127_n

Про це повідомляють у Черкаській обласній лікарні.

За словами лікарів така операція дає змогу вилікувати варикозне розширення вен стравоходу та шлунку, через яке пацієнт постійно страждає на кровотечі.

- В основному до варикозу та кровотеч цих органів призводить ускладнення захворювань печінки. В результаті значно розширюються вени стравоходу та потоншуються їх стінки. Мінімальне пошкодження призводить до масивних кровотеч, тобто людина з таким захворюванням може за годину втратити до літри крові – це критичний стан. Якщо кровотечі не лікувати, це може призвести до летального випадку,- пояснив лікар-ендоскопіст, завідувач ендоскопічного відділення Павло Куценко.

Аби навчитися виконувати це оперативне втручання та допомогти пацієнтові, запросили висококваліфікованого лікаря-ендоскопіста з Одеси Костянтина Науменка, який має досвід успішного здійснення таких операцій.

- Загалом такі операції проводяться лише у кількох містах України, що не зручно для пацієнтів. Оскільки пацієнт лікується в Черкасах, то ми вирішили запросити лікаря до нас, і таким чином перейняти його досвід, - зазначив Павло Куценко.

Оперував пацієнта одеський лікар, а лікарі ендоскопічного відділення на чолі з завідувачем Павлом Куценком допомагали та вивчали хід операції. На випадок виникнення ускладнення у вигляді масивної кровотечі був присутній лікар-хірург медзакладу.

За словами лікаря Костянтина Науменка, пацієнт виявився складним, втім команда успішно впоралася з завданням.

- Виконували ендоскопічну інтервенцію для одного складного пацієнта. Хочу подякувати за спільну роботу колективу ендоскопічного відділення, завідуючому хірургічного відділення Дмитру Васильченку за підготовку пацієнта до операції та готовність підстрахувати в разі ускладнень. А також анестезіологічній бригаді та усім, хто був задіяний у організації оперативного втручання. Був радий допомогти у вирішенні складної клінічної задачі,- прокоментував Костянтин Науменко.

За словами лікарів ендоскопічного відділення, завдяки такому досвіду відтепер і у стінах Черкаської обласної лікарні вони зможуть самостійно провести таку операцію, адже пацієнтів, які потребують такого оперативного втручання, досить багато.

- В основному зупиняти шлунково-кишкові кровотечі у гострому стані - це завдання нашого відділення. Відтепер ми зможемо прооперувати та видалити розширені вени стравоходу та шлунку, де є ризик кровотеч. Тому для нас це дуже цінний досвід. Наш колектив висловлює вдячність Костянтинові Науменку за візит, майстер-клас, доступність та емпатичність, - зауважив Павло Куценко.

Окрім цього фахівці ендоскопічного відділення здійснюють ряд досліджень та оперативних втручань. Для роботи  мають необхідне сучасне обладнання та кваліфікованих лікарів.

- Загалом ми проводимо резекції та дезекції новоутворень - мікрохірургічні втручання за допомогою ендоскопів, видалення камінців із жовчних шляхів та інші операції. Минулого року наші фахівці здійснили 1500 колоноскопій - досліджень товстої кишки, близько 6000 гастроскопій, близько 1000 бронхоскопій,- розповів завідувач ендоскопічного відділення.

Лікарі відділення переконані, що і надалі збільшуватимуть перелік досліджень та операцій, розвиватимуться та ефективно співпрацюватимуть з іншими фахівцями на користь здоров’я пацієнтів.

реклама

Коментарі  

 
0 #1 Знаю 31.08.2023 15:21
що це не усуває основну причину варикозу тому рецидив справа часу, але для розповісти годиться.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100