реклама

реклама

Сотні військових поставили на ноги – заради цього звичайна черкаська поліклініка перепрофілювалася та розширила штат працівників. У новому складі працюють уже рік і продовжують підсилювати відділення реабілітації новими фахівцями – студентами-реабілітологами, повідомляє "5 канал".

Військовий Микола після поранення зовсім не ходив. На Донеччині його збила з ніг потужна вибухова хвиля – чоловіку порвало м'язи стегна. Після двох операцій ногу пролікували, але рух при такій складній травмі сам не відновився – військовий прийшов до реабілітологів в черкаську поліклініку. За півтора місяця тренувань – уже на шляху до одужання.

274894

"Із того, ким я був після операції, я вже ходить можу самостійно, хоч і з паличкою, але можу і буду. Дуже хочу вернутися до своїх хлопців", – поділився військовослужбовець Микола Мигаль.

Поставити Миколу на ноги взявся фізичний терапевт Аркадій Кравець. Каже, це складний випадок, коли довелося залучати консиліум лікарів та розробляти індивідуальні тренування для пацієнта. Лікар додає: перед реабілітологами нині багато завдань, яких раніше ніколи не було.

"Такого досвіду у нас не було до повномасштабного вторгнення росії в Україну, але був досвід у реабілітації. Відповідно маючи теоретичну, практичну базу, формуємо своє розуміння рухової діяльності наших пацієнтів, в даному випадку – збережено рухова діяльність правої кінцівки", – пояснив фізичний терапевт Аркадій Кравець.

Від початку повномасштабного вторгнення пацієнтів у реабілітологів побільшало в рази. Тоді медики вирішили переорієнтуватися: поліклініка розширила штат та послуги під потреби поранених військових. Тепер тут роблять комплексну реабілітацію. Усі послуги – безкоштовні. Їхню вартість компенсує держава. А приймають тут усіх, кому потрібна допомога.

"Було травмування і потихеньку виявилися наслідки, пів року вже проходимо реабілітацію. Зараз розробляємо кисть пальця, бо вони не робили, важко було зжимати-розжимати", – зауважив військовослужбовець Олексій Шаповалов.

За рік роботи оновлена поліклініка поставила на ноги не менше 300 поранених захисників, ще майже 700 вимушених переселенців. Задля цього збільшили кількість медиків та на вакантні посади готують студентів. Костянтин ще навчається у виші, але вже два роки працює у поліклініці як асистент. Спеціалізується саме на реабілітації військових із пораненнями.

"Це вогнепальні, мінно-вибухові травми, в основному верхні і нижні кінцівки, але також часто трапляються травми спини, бо йде навантаження – це боєкомплект плюс броня. Іде дуже велике навантаження на хребет, на рухову систему, тому є і травми спини", – наголосив асистент фізичного терапевта реабілітаційного відділення Костянтин Дашко.

У поліклініці кажуть: продовжують адаптувати медичні послуги саме для потреб військових, адже кількість поранених зростає. Уже роблять реконструкцію басейну, щоб пропонувати своїм пацієнтам заняття у воді.

"Раніше реабілітація сприймалася як трохи спрощена система медичної допомоги. Щось відновити, грубо кажучи: зняти гіпс, порозтирати. Зараз всі розуміють, що у зв’язку з нинішніми обставинами, ми отримуємо людей, яких потрібно потенційно адаптувати до життя, до робочої їх професії, сфери – і цим раніше реабілітація не займалася. Навіть з утраченою функцією люди можуть повноцінно функціонувати, виконувати свої робочі і сімейні, домашні побутові обставини", – запевнив лікар-невропатолог і медичний директор закладу Андрій Кобець.

Цьогоріч національна служба здоров’я скоротила перелік станів, які підпадають під реабілітацію. Тож поліклініка, щоб не відмовляти містянам у послугах, які не компенсує Національна служба здоров’я, отримує додаткове фінансування і від міськради. Загалом за рік тут надають допомогу 4000 пацієнтам.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100