З рахунку черкащанина Олексадра Тьорло зникли кошти через несанкціоноване входження третіх осіб в банківську систему. Тож з приводу цього інциденту повинна бути порушена кримінальна справа - так вважає начальник управління безпеки Черкаської ОД АТ «Райффайзен Банк Аваль» Микола Пидорич, про що він повідомив у коментарі «Прочерку».


За словами Миколи Михайловича, нині є різноманітні методи зчитування інформації з пластикових карток, тож громадянам слід бути обережними. А в ситуації з Олександром Тьорлом розбиратися повинні фахівці управління боротьби з кіберзлочинністю, що працюють в обласному управлінні МВС, тим більше, що потерпілий звернувся в органи внутрішніх справ з відповідною заявою.

– Олександр, являючись власником пластикової картки «Райффайзен Банк Аваль», скористався послугами «ПриватБанку», здійснюючи платежі через їхню систему LiqPay (відкрита платіжна система, яка дозволяє перевести гроші за допомогою мобільного телефону, Інтернету і платіжних карт у всьому світі). Звичайно, клієнт вправі сам обирати банк, послугами якого він хоче користуватися. У даному випадку він повинен був засвітити вихідні дані та код своєї картки у системі «ПриватБанку». Тож ми не можемо знати напевно, на якому саме етапі відбулося зчитування інформації з карточки Олександра злочинцями, – говорить Микола Пидорич. – Вважаю, що в даному випадку однозначно повинна бути порушена кримінальна справа за ст.361 ч. 2 КК України, і в процесі розслідування банк готовий надавати в встановленому Законом порядку всю необхідну інформацію по клієнту для пошуку злочинця.

У черкаській обласній дирекції «Райффайзен Банку Аваль» стверджують, що завжди попереджають клієнтів про канали незахищеної інформації.

– Ми дорожимо кожним клієнтом, тож ця справа була уважно нами розглянута. Мушу зазначити, що клієнт нашого банку неуважно вивчив заключений з нами договір. А там чітко прописано наступне застереження: «Держатель картки попереджається, що при купівлі товарів, оплаті послуг по інтернету, телефону, пошті, факсу тощо з використанням картки можливе шахрайство по картці у разі несанкціонованого її використання третіми особами. У разі списання по картковому рахунку сум по таких операціях банк залишає за собою право не приймати ніяких претензій від власника картки…» Клієнт не виконав цієї умови, відповідно і виникла проблема, – роз’яснив у коментарі «Прочерку» виконавчий директор Черкаської обласної дирекції ПАТ«Райффайзен банк Аваль» Олександр Скічко.

В обласній дирекції говорять про те, що якби громадянин, який втратив кошти, користувався виключно послугами їхнього банку, можливо, ситуацію можна було б вирішити легше. А так – слід перевірити роботу і одного, й іншого банку.

Нагадаємо, як повідомляв раніше «Прочерк», черкащанин Олександр Тьорло вже два місяці не може повернути кошти, які були зняті без його участі з банківського рахунку. 8 вересня він зняв зі своєї картки в банкоматі АТ «Райффайзен Банк Аваль» готівкою 700 грн., після цього виявив, що з рахунку зникло 5 117, 48 грн. В дирекції ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» Олександрові пояснили, що платежі здійснювались через систему LiqPay (відкрита платіжна система, яка дозволяє перевести гроші за допомогою мобільного телефону, Інтернету і платіжних карт у всьому світі), яка належить «ПриватБанку». Звернення ні до одного, ні до іншого банку не дали результатів. Як і заява в міліцію…

«Прочерк» також направив інформаційний запит у «ПриватБанк» та в обласне управління МВС України в Черкаській області. З відповідями з цих установ ми обов’язково ознайомимо читачів нашого видання.

реклама

Коментарі  

 
+3 #4 Анна 14.11.2012 10:57
Дааа, всё как обычно в нашей стране: банк денежными средствами пользуется, а не несёт никакой ответсвенности за их сохранность. Правильно, банку лучше потратиться на составление юридически грамотного Договора, который (естественно) никто из клиентов обычно не читает и на наём бывшего милицианта со связями - это гораздо дешевле погашения претензий клиентов. Только остаётся вопрос к банку: как Вы думаете пойдут ли к Вам люди почитав о подобных ситуациях? Не так высоки Ваши рейтинги, чтобы клиентами разбрасываться...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #3 Ужасть 13.11.2012 13:13
«Держатель картки попереджається, що при купівлі товарів,
----
Так зачем тогда эта картка, если нельзя покупать товары??? Сделайте так, чтобы они были более защищеные. Почему мошеники умней целой оравы банковских чиновников с хорошими зарплатами. Вот пусть банк расчитается с клиентом, а убытки спишет на службу безопасности. Тогда они будут шевелиться. Ведь правило никто не отменял: клиент - всегда прав.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #2 Вася 13.11.2012 12:56
Ага, після бою банк почав кулаками махати! що ж ви, шановні, одразу не зреагували, коли до вас людина прийшла із проблемою, а журналіст із проханням прокоментувати, а повелися, як б**ло! а після виходу публікації он як охоче коментарі роздаєте! не далеко ви від тої ж шарашкіної приватівської контори стоїте!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #1 Володимир Гамалиця 12.11.2012 23:11
Пидорич, як колишній міліціонер, чудово розуміє, що кримінальна справа - це перекладання справи у довгий ящик. І не гарантує повернення коштів.
Треба заяву до Нацбанку.
І у головний офіс Райфайзену. Німці швидко дотумкають, чим справа пахне і що може бути з ліцензією.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100