Учора у Верховній Раді було зареєстровано законопроект про внесення змін до закону «Про вибори народних депутатів» щодо повторних виборів народних депутатів в одномандатних виборчих округах.

Автор подання – член фракції Партії регіонів Олександр Козуб.

Відповідно  до поданого проекту, вносяться зміни до трьох статтей Закону. Так, наприклад, якщо в чинній редакції сказано, що повторні вибори призначаються «в одномандатному окрузі Центральною виборчою комісією у разі визнання виборів депутатів в цьому окрузі такими, що не відбулися, або якщо особа після її обрання не набула депутатського мандата в порядку, встановленому цим Законом», то автор пропонує додати ще й слова «або у разі неможливості достовірного встановлення підсумків голосування та результатів виборів депутатів у цьому окрузі».

Такі ж доповнення – «про неможливість достовірного встановлення підсумків голосування та результатів виборів» унесено ще в статті, де йдеться про строки проведення виборів та повторні вибори.

Як прокоментував «Прочерку» голова Черкаської обласної організації Комітету виборців України Максим Михлик, такі зміни до Закону – це спроба вийти з глухого кута, куди себе загнали ЦВК та Верховна Рада.

– Це намагання повернути все в законне русло і призначити перевибори вже в рамках  закону, оскільки нині законних підстав для цього немає, – коментує пан Максим.

За його словами, імовірно, що ці зміни до Закону ухвалюватиме вже новий парламент наприкінці січня – на початку лютого. І якщо буде призначено нові вибори, то орієнтовно вони відбудуться у квітні.

Кандидати, які нині ще можуть відстояти своє право бути визнаними переможцями в «проблемних» округах, у разі прийняття змін до Закону, втратять таку можливість.

Нагадаємо, відповідно до заяви, яку оприлюднила Черкаська обласна організація КВУ, вона здивована рішенням ЦВК про неможливість встановити достовірні результати виборів в одномандатних округах №№ 194 та 197 та пропозицію провести повторні вибори у цих округах.

Так, щодо виборів на ВО № 194, то, на переконання експертів, вони відбулися без порушень, які могли б вплинути на результат. «Волевиявлення виборців є очевидним і відрив переможця виборів Миколи Булатецького від основних конкурентів є беззаперечним», – ідеться в заяві.

Що ж до іншого «проблемного» округу на Черкащині – № 197, то тут вибори «супроводжувались постійними конфліктами, документально зафіксованою фальсифікацією результатів на користь одного з кандидатів і безпідставним затягуванням визначення результатів». У цьому окрузі, на думку КВУ, «доцільно провести частковий або повний перерахунок виборчих бюлетенів за участі представників ЦВК, народних депутатів, офіційних спостерігачів і визначити переможця виборів».

реклама

Коментарі  

 
+5 #1 блазень 14.11.2012 12:35
Рано чи пізно було б треба залатати цю дірку у законі. Зара як раз той випадок з наявними прикладами це зробити.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100