реклама

реклама

Анатолій Ізотов та Олександр Соломоненко – архітектори-реставратори, які разом з новим робітником із комплексного обслуговування й ремонту будинків Володимиром Хмарою відновлюють перлину Тального – палац Шувалових. Нині тривають роботи з його консервації на зиму, пишуть «Вісті Черкащини».

photo_2023-10-23_07-41-20-1024x576

Пан Анатолій розповів, що кошти для цієї важливої справи надходять з різних джерел: зібрані в рамках акції «Мінус філіжанка кави плюс гривня на збереження палацу», виручені від екскурсій, продажу поштівок, донатів.

photo_2023-10-23_07-42-32

Майстри прибрали деякі радянські старі вікна, а також зняли для збереження єдині первісні двері балкону, натомість установлюють щити. На них кріплять надруковані на банерній основі креслення пошкоджених, знищених чи змінених за радянських часів елементів будівлі. Рисунки архітектори-реставратори виконують за наявними збереженими елементами та історичними кресленнями. Шахти й приямки системи калориферного опалення накривають збірними дерев’яними конструкціями та обшивають поліетиленовою плівкою, щоб вода не потрапляла до приміщень підвалу.

photo_2023-10-23_10-28-54

– Минулого року ми розчистили північну вентиляційну шахту, а цього року Володимир Хмара відновив у ній цегляну кладку, зруйновану екскаватором у 2006-2009 роках, – розповідає Анатолій Ізотов.

photo_2023-10-23_10-30-10

У палаці за радянської доби та часів Незалежності пробивали нові дверні прорізи, мурували нові стіни. Нині працівники поступово повертають первісну планувальну структуру, а старовинну цеглу використовують для відновлення пошкоджених ділянок. Сучасна для реставрації палацу не підходить.

– Стара цегла має інший модуль, – розповідає фахівець. – Головне завдання наукової реставрації – застосування матеріалів і технологій тих часів.

photo_2023-10-23_10-30-50

Стін, що потребують відновлення, чимало, і поруйновані вони по-різному. Тому архітектори-реставратори звертаються до всіх мешканців Тальнівської громади, аби ті надавали цеглу палацу для його відновлення, бо її треба дуже багато. Анатолій Ізотов каже: «Ми розуміємо, що її залишилося небагато, тому приймемо як цілі цеглини, так і половинки. Ні від якої не відмовимося, бо ж не зводимо будівлю, а реставруємо. Перевезти цеглу зможемо самі, аби лише люди відгукнулись».

Сходам на північно-східному фасаді господарського крила фахівці теж планують повернути первісний вигляд.

photo_2023-10-23_10-31-19

–Ми прибрали радянський ґанок, під яким виявили бракований фраґмент карниза палацу. Це свідчить про те, що після будівництва палацу довкола нього залишався будівельний майданчик, а планування й упорядкування території не проводилося. Отже, вони залишались такими, які були ще за часів Старого палацу. Збереглися й старі чотири кам’яні сходинки, – каже Анатолій Олександрович.

Наступного року спеціалісти на цій ділянці закладуть дверний проріз на фасаді, відновлять облицювання з каменю й оригінальні сходи. Тобто паралельно з консервацією будівлі відбувається відновлення того, що було добудоване або знищене за радянського часу.

photo_2023-10-23_10-44-18

Студенти допомогли прибрати радянський ганок на південно-західному фасаді палацу. Володимир Хмара, використовуючи стару цеглу, відновив цегляну кладку віконного прорізу, який за радянські часи перетворили на двері. Будівельний розчин виготовлений за формулами, які надали реставраторам хіміки-технологи Ольга Тихонова та Надія Сальнікова. Зараз на цьому місці й на дверних прорізах на балкони баштового фасаду встановлено консерваційні щити з банерами. Двері на перший балкон реставруватимуть з відновленням втрачених елементів, а другі виготовлятимуть за відновленим зразком, оскільки вони втрачені за радянських часів.

– Роботи завжди багато, проте не стоїмо на місці, а рухаємось далі до поставленої мети, – каже Анатолій Ізотов. – У цьому році фірма «Мапей Україна» безкоштовно передала нам 675 кг реставраційних матеріалів, необхідних для ін’єктування тріщин та антикорозійної обробки металевих елементів палацу.

photo_2023-10-23_10-46-23

Фахівці сподіваються, що й інші підприємства, які мають лінійку реставраційних матеріалів, та небайдужі громадяни теж долучаться до таких акцій. Й отак поступово палац набуватиме первісного вигляду.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100