У четвер, 15 жовтня, у Черкаському національному університеті ім. Богдана Хмельницького дружина відомого українського фантаста Олеся Бердника Валентина Сокоринська-Бердник презентувала багатотомник творів чоловіка, який видала за свої кошти.


Книги українського письменника-фантаста Олеся Бердника попри те, що перекладені 26 мовами світу, рідко можна знайти в українських книгарнях або бібліотеках. Причина цього – цілковите вилучення літератури авторства Бердника з бібліотек у 1976 році, як «антирадянської», а потім видання її дуже малими накладами.

Двічі ув’язнений за свої надто, як здавалося тогочасній владі, «українофільські» погляди, засновник Української Гельсінської групи Олесь Бердник є автором більше 20 романів та повістей.

Дружина покійного письменника, яка родом з Уманщини (уродженка села Рокотуха, – ред.), Валентина Сокоринська-Бердник вирішила реанімувати літературу Олександра Павловича. Разом з донькою Громовицею вони вже видали восьмитомник легендарного фантаста.

– Ми з донькою Громовицею вирішили взяти кредити, залізти в борги і видати багатотомник Олеся Бердника. Ми з нею зрозуміли, що, якщо ми не видамо ці твори, вони можуть пропасти для читача. А для Бердника найважливіше – читач, молоді люди, майбутнє, – розповіла Валентина Сергіївна студентам ЧНУ ім. Богдана Хмельницького.

Працювали над виданнями протягом семи років. За словами Валентини Бердник, на створення одного тому пішло близько чотирьох тисяч доларів.

У багатотомнику – майже вся література Бердника, крім дитячої, воєнної прози та поезії. У творах Бердника його роздуми про таємниці та сенс буття, долю цивілізацію та найболючіші проблеми нашого віку. Також у багатотомник увійшли твори, які раніше в Україні не видавалися.

За словами Валентини Бердник, придбати книги вже можна у черкаських книгарнях «Світоч» та «Буквиця».

реклама

Коментарі  

 
+3 #2 кактус 17.11.2012 12:34
дуже цікаво! треба буде купити!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #1 Оксана Колісник 17.11.2012 11:33
Книги Олеся Бердника для нас, студентів і учасників факультетської художньої самодіяльності фізфака Дніпропетровськ ого університету, брав "по секрету" з університетсько ї бібліотеки наш викладач Євген Моїсейович Сєрєбряний. Вони тоді знаходилися в числі "нерекомендовани х до видачі". Це - дуже красиві твори, написані дуже гарною, гнучкою і образною мовою. "Зоряний корсар" свого часу став не тільки відкриттям імені письменника, а і відкриттям української мови в цілковито російськомовном у середовищі. Це було на початку 80-х, і, по-моєму, сам Олесь Бердник був іще в ув'язненні...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100