реклама

реклама

Першого грудня набуває чинності постанова Кабінету міністрів України № 953 від 5 вересня 2023 року «Деякі питання пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану», яка змінює правила ввезення до України гуманітарної допомоги. Зараз гуманітарна допомога завозиться у спрощеному режимі, який запровадили під тиском громадськості в перші місяці великої війни. Порядок її ввезення регламентує ціла низка постанов КМУ, які з 1 грудня будуть скасовані постановою № 953.

Оксана_Жолнович_3

Якщо не вдаватися у складні юридичні нюанси й всі тонкощі, то основним у спрощеному порядку наразі є те, що гуманітарні вантажі декларуються у якості гуманітарної допомоги при перетині митного кордону «явковим порядком».

У колективному інтерв’ю з Оксаною Жолнович, міністром соціальної політики України, вона роз’яснила нові правила ввезення та обліку гуманітарної допомоги з 1 грудня 2023 р.

– У нас гуманітарною допомогою визнається та, яка ввозиться з-за кордону. І вона передається отримувачам. Вони чітко перелічені в законодавстві. А щоб гуманітарна організація могла прозвітувати про отриману допомогу, вона має подати інформацію як її розподілила, але не продала. Та якщо раніше було все по-старому і складніше, то нині це простіше. Сьогодні отримувач все зможе згруповано відобразити в декларації. Але не треба деталізовано. І ми відмовилися від персональних даних. Тепер, наприклад, сто тон гречки може організація роздати і вказати лиш регіон, бо далі на дашбордах відображення не буде адрес, адже це ризиковано, - зазначила Оксана Жолнович. – Також чому мова про терміни в законодавстві? Бо були нарікання, коли на складах щось псувалося. Тож певні терміни звітності якраз дадуть можливість нам стежити, щоб нічого не залежувалося на складах. Поки можна буде подавати звітність в паперовому вигляді і онлайн. Тобто діють паралельні процеси. А з квітня 2024 року вже можна буде перейти на онлайн повністю.

При цьому, вона зауважила, що як і раніше, нині можливо буде завозити автомобілі для волонтерів і військових. Та є нюанс. Отримувачі і набувачі – ось різні речі.

- Щоб ми не отримали ризиків. Мовляв, двоє створили організацію отримують авто, а тоді набувають права. Тут є ризики. Це грубо, але тут є ризики. Тому ми так і розглядали. Та не змінюється нічого для отримувачів. Вони так само можуть отримувати авто, але ж набувачами мають бути, очевидно, ті, для кого завозяться авто, - зазначила спікер. – Тому зараз залишається по автомобілях як і було. Єдине, що такі автомобілі мають передаватися на військові частини.

Також питання від журналістів звучало про те, що великим організаціям завозити гуманітарну допомогу буде не складно, а так само. Проте законодавство ускладнить бюрократично роботу малим організаціям.

– Паперів на митниці тисячі. Їх опрацьовують і опрацьовуватимуть ще років два… У нас слабка нормативна грамотність серед людей, які почали цим процесом займатися. Нам наприклад передали 3 тисячі декларацій, а організації потім повідомили, що за тими деклараціями отримали лише 800 товарів. Можливо люди передали власноруч солдатам, але має бути звітність. Доброчесність це добре, але слід фіксувати, виконувати норми закону. Не створюється додаткова звітність. Насправді звітності було навіть більше, але люди її не виконували. І розуміючи, що треба допомогти організаціям працювати в рамках закону, ми й створили такі умови, діє система онлайн.

Захід організував Український кризовий медіа-центр.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #2 Хвєдя 30.11.2023 16:40
Гуманітарка це така вєсчь, яку розкрадають по всьому путі слєдованія, одщипують потроху, хто скільки зможе! До пункта назначенія доходить коли половина груза, а коли і менше. Но всі довольні! :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #1 В гуманітарній допомозі 30.11.2023 15:02
найважливішим для влади являється її справедливий розподіл! "Ето тєбє, ето опять тєбе, снова тебе. Ето мнє. Нє, опять тебе, я такой хвасон не ношу!..... Я себя не обдєліл?"
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100