реклама

реклама

Перебуваючи в постійному стресовому стані, рідні осіб, зниклих безвісти та полонених виконують необдумані дії в інтернет-ресурсах: зберігати пильність радять черкащанам.

Яких правил дотримуватися, якщо опинилися в таких ситуаціях, розповіла під час брифінгу регіональна представниця відокремленого підрозділу ГО «Група патріот» у Черкаській області Анна Донець.

IMG_20231222_074531

– Під час пошуку будь-якої звістки про зниклу особу, щоденно моніторяться всі інформаційні простори: телеграм-канали, як ворожої, так і нашої сторони, пабліки та сайти. Родини безупинно продовжують поширювати фото, додають інформацію про зниклого безвісти чи полоненого. Хочу звернути увагу на те, що публікація особистих даних, деталізація місця зникнення особи – можуть їм нашкодити. Тож не варто висвітлювати фото зниклого безвісти чи полоненого у військовій формі, або зі зброєю, вказувати локацію зникнення особи, потрапляння до полону, – наголосила фахівчиня.

Опублікованими, особливо персональними, даними зазвичай користуються аферисти. За ті чи інші дії вони вимагають у родин великі кошти. Пошук зниклих, обмін полонених, повернення тіл загиблих героїв держава виконує безоплатно.

Представниця підрозділу ГО «Група патріот» назвала поширені види шахрайських дій:

– Серед найпоширеніших видів шахрайських дій: надання інформації щодо місця утримання, стану здоров'я особи, також аудіо- та відеозв'язок зі зниклим безвісти чи полоненим, визволення з полону.

Щоб не нашкодити рідній людині своєю активністю в інтернет-мережах, Анна Донець закликала:

  • По-перше, не передавайте користувачам та власникам телеграм-каналів, груп свої персональні дані та дані зниклої безвісти особи.
  • Не варто вказувати військове звання, частину, номер частини й військову посаду зниклого безвісти чи полоненого.
  • Довіряйте тільки офіційним джерелам інформації.
  • Якщо ви побачили фото, або відео свого рідного на будь-якому інтернет-ресурсі, обов'язково зробіть скріншот, стоп-кадр, зафіксуйте назву каналу, дату та час висвітлення інформації. Усе це може допомогти в пошуку.

Якщо оборонець понад 3 доби не виходить на зв'язок, необхідно звернутися до Територіального центру комплектування за вашим місцем проживання чи реєстрації. Відповідальні особи ТЦК та СП нададуть інформацію, яку вони отримали від військової частини.

Якщо в Територіальному центрі не володіють інформацією, про те, чи ця людина зникла, або потрапила в полон, буде надісланий запит до військової частини на уточнення даних.

Після отримання сповіщення про зникнення особи, або потрапляння в полон, важливо звернутися до Національного інформаційного бюро за номером «гарячої лінії» 1648 та надати всі дані про особу, якими володієте.

Звернутися до Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти та особливих обставин при МВС, за номером 0-800-103-333.

До Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими за номером 0-800-300-529.

Координаційну підтримку та допомогу нададуть, якщо зателефонувати на гарячу лінію ГО «Група патріот» за номером 0-800-339-247.

До регіонального представника відокремленого підрозділу у Черкаській області можна звернутися за номером 093-384-90-97.

Юлія Капуш

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100