реклама

реклама

У селі Прохорівка Ліплявської громади Черкаської області перетворився на руїни колишній маєток першого ректора Київського університету Михайла Максимовича.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу. 630_360_1704812048-3027

Місцеві жителі в мережі Фейсбук виклали фото руїн колишнього санаторію «Жовтень», який за часів СРСР збудували на місці родинного маєтку Максимовича.

Сільський голова Ліпляви Сергій Геращенко розповів кореспондентові Укрінформу, що територія належить приватній структурі.

«Вони мають тут 11 чи 12 гектарів землі. За оренду землі в сільську раду не платять ні копійки. Я подав на них до суду й програв. Формулювання точно не згадаю, але нібито за незаконне втручання в діяльність. Тобто вплинути на щось сільська рада не може, а власники землі - не бажають», - сказав Геращенко.

У маєтку Максимовича бували Тарас Шевченко і Микола Гоголь. В пам'ять про відвідини один зі старих дубів назвали дубом Шевченка, а сосну, де любив стояти Гоголь, - сосною Гоголя.

Як стверджує Геращенко, сосна всохла кілька років тому. Дуб перебуває в жалюгідному стані, оскільки сільська рада не має коштів на його лікування.

«На нашому балансі залишилася могила Михайла Максимовича, бо це історична пам'ятка. Ми її доглядаємо. Також у гарному стані під горою перебуває церква, яку змалював Гоголь у повісті «Вій». Церковна громада однією з перших на лівобережжі Черкащини перейшла з московського патріархату до лав ПЦУ. Було це кілька років тому», - додав голова сільради.

У Прохорівці Тарас Шевченко написав поему «Марія», а Микола Гоголь - повість «Вій».

Як повідомляв Укрінформ, два роки тому буря поламала дуб Шевченка в селі Будище Звенигородського району. Дерево росло поблизу колишнього маєтку Павла Енгельгардта. Двісті років тому в дуплі цього дерева малий Тарас ховав свої малюнки.

реклама

Коментарі  

 
+2 #3 Моя Черкащина 13.01.2024 10:36
А куди дивиться ціле управління з охорони культурної спадщини ОДА? Їм байдуже?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-12 #2 Аза Ян 12.01.2024 15:40
Манкурт - слово ругательное! Я бы попросил его больше не употреблять на страницах такого уважаемого ресурса. Ведь сюда могут заходить даже дети! Тем более употреблять его в отношении инвесторов, днём и ночью только и думающих о том, как бы ещё благоустроить заброшенные уголки родных нам городов и сёл. Через, даже 2 года, там будет Дом-Сад! Сад, как видно, уже есть, только требует благоустройства в виде уборки упавшего дерева. А Дом в этом саду, мы там такой отгрохаем, такой дом отгрохаем, что приглашённый, по наших планах на его открытие сам Миша Максимович будет доволен. Я с ним договорюсь.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #1 jack 11.01.2024 21:52
Манкуртам - байдуже!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100