реклама

реклама

Держава постійно працює над розширенням доступності програми реімбурсації «Доступні ліки» для того, щоб все більше пацієнтів мали змогу  отримати необхідні їм ліки безоплатно або з частковою доплатою. Вартість лікарських засобів за програмою відшкодовує Національна служба здоров’я України.

На цьому акцентував міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко під час пресбрифінгу «Як змінився доступ українців до ліків під час війни», що відбулася за підтримки проєкту USAID «Безпечні, доступні та ефективні ліки для українців» (SAFEMed).

13b23d3f93447d0d3c6932e0481c8486

За словами очільника МОЗ, програма включає понад 500 торгових найменувань медичних препаратів та засобів. Загалом на програму реімбурсації у 2024 році держава виділила 5,2 млрд грн, що на 500 млн грн більше, ніж минулого року.

«Основним пріоритетом на цей рік буде збільшення доступності ліків — аби люди, котрі мають хронічні захворювання, безперервно приймали ліки та мали доступ до них. Для цього минулого року ми максимально спростили умови для відкриття аптек в сільській місцевості та прифронтових областях. Це, зокрема, вже дозволило запустити перші мобільні аптечні пункти. Вони вже функціонують на Харківщині та Черкащині. Також на Донеччині та в окремих прикордонних районах Сумщини стартував пілотний проєкт «Укрпошта. Аптека», завдяки якому українці можуть отримувати ліки поштою, попередньо замовивши їх через контакт-центр. Доставка безоплатна. Згодом планується долучення інших прифронтових областей. Дуже важливо, що таким чином можна отримати і препарати за програмою «Доступні ліки». Це дозволить пацієнтам зекономити свої кошти», — наголосив міністр.

Очільниця Національної служби здоров’я України Наталія Гусак додала, що у 2023 році до переліку програми реімбурсації вперше додалися знеболювальні засоби для паліативних пацієнтів, імуно­супресивні препарати та тест-смужки для визначення рівня глюкози у крові при діабеті І типу.

Загалом за 5 років роботи програмою «Доступні ліки» під адмініструванням НСЗУ вже скористалися майже 4,5 мільйона пацієнтів, з них понад 2,2 мільйона в 2023 році. Найбільше пацієнтів отримали ліки за такими напрямами: серцево-судинні захворювання; профілактика інфарктів та інсультів; цукровий діабет II типу; хронічні хвороби нижніх дихальних шляхів; діабет (інсулінозалежний).

Наймасштабнішим викликом Наталія Гусак назвала підвищення доступності ліків для українців у сільській місцевості.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100