реклама

реклама

Від 2 березня 2024 року усім охочим помилуватися красою підсніжника складчастого Черкаська ОВА тимчасово дозволила відвідувати ділянку Національного природного парку «Холодний Яр», де тендітна білосніжна квітка сповіщає про прихід весни.

IMG_20240302_102948

– Холодний Яр – це взагалі унікальне місце з багатою історією і гарною природою. Таких місць по всій Україні дуже-дуже мало.  Однією з перлин Холодного Яру є підсніжник складчастий, який вважається гірським видом, але у центрі України на рівнинній території – це єдине у світі місце зростання підсніжника складчастого, назва якого походить від складки на листках. Вважалося, що в Україні він зростає лише у горах Криму, але, як виявилося, у Холодному Яру є прекрасні локації, які завдяки сумлінній охороні щороку стають все більшими і більшими. Зараз ми нараховуємо понад 60 гектарів  підсніжника складчастого у Холодному Яру, – розповів виконувач обов'язків директора Національного природного парку «Холодний Яр» Богдан Легоняк.

Очільник природного парку зауважив, що з 2 березня можна відвідувати ділянку з підсніжниками, яку спеціально облаштували та огородили стрічками, як індивідуально, так і організованими групами.

IMG_20240302_100804

– Вже йде попереднє замовлення екскурсій. У нас є два екскурсоводи, тому можна сміливо замовляти екскурсії. Також можна індивідуально приїжджати милуватися цією красою, дотримуючись правил поводження у Національному природному парку. Я хочу, щоб відвідувачі почерпнули те задоволення і насолоду, про які вони мріють, дивлячись на красиві фото і відео. Хочу, аби вони приїхали і особисто отримали задоволення від споглядання цієї краси, – запросив до Холодного Яру Богдан Легоняк.

Пан Богдан також наголосив, що потрібно дбайливо ставитися до природи, берегти її для нащадків, пам'ятати, що за знищення квітів, за нанесення шкоди, за порушення правил поведінки у національному парку законом передбачені штрафи. Окрім офіційних охоронців об'єктів природно-заповідного фонду, слідкувати за правопорядком допомагають і волонтери: студенти і випускники Навчально-наукового інституту природничих та аграрних наук Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, учасники громадської організації поклик яру, небайдужі люди.

– Понад 20 років студенти та викладачі Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького охороняють підсніжник складчастий у Холодному Яру. Нам надзвичайно приємно, що за ці роки ми бачимо результат нашої спільної з багатьма іншими волонтерами та працівниками новоствореного природного парку «Холодний Яр» роботи. За ці роки вдалося не лише зберегти цю унікальну популяцію, а й бачимо, що поступово чисельність її збільшується, – зазначив директор навчально-наукового інституту природничих та аграрних наук Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Максим Гаврилюк.

Максим Никандрович зауважив, що попри те, що випадків зірваних підсніжників стає менше, основною проблемою є велика кількість відвідувачів.

IMG_20240302_095927

– Сьогодні багато людей володіють екологічними знаннями, але про витоптування мало хто задумується. Заради гарного фото всі хочуть якнайближче підійти, сісти серед цих квітів, не замислюючись, що таких людей тисячі, і ґрунт настільки ущільнюється, що підсніжники просто не можуть на такому місці зростати. Тому існують обмеження – стрічками відгороджені території, на які не можна заходити. Це робиться для того, щоб зберегти місця зростання підсніжника неушкодженими. На жаль є люди, які порушують заборони, ігноруючи обмежувальні стрічки. І тому ми разом зі студентами та з працівниками Національного природного парку здійснюємо охорону ділянок, – пояснив Максим Гаврилюк.

IMG_20240302_101752

Зі свого боку керівництво Національного природного парку «Холодний Яр» розглядає перспективи створення екологічних стежок у рекреаційній зоні, зокрема і прокладення туристично-пізнавальних маршрутів для охочих побачити цвітіння підсніжників.

– Аби відвідувачі не нищили і не витоптували квіти, потрібно регулювати локації, тобто щороку дозволяти для відвідування іншу ділянку – маневрувати, щоб менше наносити шкоди. Щоб і люди були задоволені, і підсніжники збереглися, – поділився планами Богдан Легоняк.

Цьогоріч увійти у парк до локації з підсніжниками складчастими можна від пам'ятного знаку «Склик» за умови дотримання правил поводження на природоохоронній території: пройти до первоцвітів можна лише дозволеним маршрутом, сходити з якого заборонено; заходити за стрічку заборонено; зривати підсніжники, леверду, проліски та інші первоцвіти заборонено; в лісі не смітити, сміття викидати в спеціально відведених місцях; пікніки дозволено робити на спеціальних рекреаційних майданчиках; з повагою ставитись до природи та людей.

Ольга Квятковська

реклама

Коментарі  

 
+4 #3 ШРБУ 04.03.2024 10:51
Цитую Ольга Іванівна:
Для початку зробіть туди дорогу.Щоб милуватися потім природою.

Це проблема тергромад. Вони так хотіли залишати кошти у себе що забули для чого саме, тепер найжахливіші дороги у таких громад- гроші в руках і контролю з боку саме людей громади ніякого.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #2 Ольга Іванівна 04.03.2024 07:08
Для початку зробіть туди дорогу.Щоб милуватися потім природою.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-4 #1 Адміністратор. 03.03.2024 21:41
Прийшли до мене, просили. Але вони не просили з повагою! Навіть не думали звернутись до мене, "Хрещений".
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100