реклама

реклама Делікат

реклама

Володимир Морєв з Черкас понад 20 років робить мініатюрні копії кораблів, теплоходів і катерів. Випробовує їх на Дніпрі. Модельки дарує рідним і знайомим, пише «Газета по-українськи». Копіювальників таких моделей в Україні набереться з півтора десятка.


– Колись мріяв бути моряком, як мій дядько. Але не судилося. Якось вирішив зробити копію військового корабля. Вийшло непогано. Потім був річковий «трамвайчик». Такий в радянські часи возив Дніпром туристів. Хотів зробити довжиною на 3 м, але через дефіцит вийшов у половину менший, – згадує Володимир Борисович.

Форму теплоходу виготовив із дерева. А днище із жесті, яку Володимиру Морєву принесли із консервного заводу. Обладнав двигуном, акумуляторами, гвинтами. На верхній палубі встановив столик і чотири лавки. Окремо – палубу. Надбудову теж виготовив із металу, встановив дві рятувальні шлюпки і 13 плотів.

– У ходовій рубці поставив капітана. Взяв у дочки від поламаної іграшки. Усе це клеїв, паяв, фарбував. На мачті закріпив польський прапор, бо справжні «трамвайчики» свого часу будували в Гданську поляки. «Трамвайчик» брав участь у спортивних змаганнях на Дніпрі. Ходив прямим курсом, як по струні. Працював на радіоуправлінні, часовий механізм якого я зробив, як у будильника. Заводжу пружину і «трамвайчик» стартує. Вистачає ходу на 50 м. Він досі працює. Щоліта виїжджаю з ним на Кременчуцьке водосховище.


Корабель і «трамвайчик» стоять на полицях, є спортивний катер. Багато моделей роздарував друзям.

– Деякі мої роботи по прямій можуть пропливати і по 5 км. Головне, щоб вистачило зарядки акумуляторів. А швидкість теж пристойна буває. Он модель спортивного катера здатна «пекти» до 70 кілометрів, – говорить Володимир Борисович. – Моя яхта на чемпіонаті України посіла третє місце. Копія називається «Місячний гонщик». Її мачта сягає двох метрів, а в ходовій рубці можна навіть включити музику, сирену або гудок. Планую зробити модель американського риболовецького траулера. Його довжина буде понад 2 м. Хочу зробити ще швидкісний катер, але не на електричному двигуні, а на бензиновому.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100