реклама

реклама

У черкаських теплицях станом на початок березня вже посходили сіянці. Вартість затрат на вирощування овочів у 2024 році зросла.

d118db14296784d3

Відтак спрогнозувати ціну на готовий продукт нині важко, розповів агроном Руслан Величко, пише Суспільне.

На календарі початок березня, а в теплицях — квітнева погода. За словами Руслана Величка, почала сходити редиска, а капуста та цибуля вже зазеленіли. Це перший овоч, який в цьому сезоні піде на продаж:

"Вже за 25 днів може бути врожай редиски. Морозів немає, погода допомагає нам у цьому році. Раніше потепліло".

В одній із теплиць росте цибуля.

"Ми висадили півтора мільйона рослин: по три насінинки в один кубик. Потім дівчата це все висаджують вручну на поле", — пояснив агроном.

Загалом у п’яти теплицях вирощують редиску, капусту, перець, баклажани та цибулю. Для кожного з овочів — свій термін посадки. Цибулю висіяли на початку лютого, а баклажани та перець — тільки садитимуть, розповів пан Руслан:

"Їх треба трохи трошки пізніше висаджувати, наприкінці квітня, бо вони дуже чутливі до температурного режиму".

Працівниця теплиць пані Алла розповіла: висаджують насіння у пластикові касети, спеціальні блоки з комірками. За робочий день її найактивніші колеги садять до 13 тисяч рослин:

"Всі садять по-різному — хтось повільніше, хтось — швидше. Наприклад, тьотя Люда висаджує за годину десь 10 касет. В одній касеті 160 комірок. За день вона може і 80 касет висадити".

a099417430934dde

Знайти працівників нині проблема, розповів агроном Руслан Величко.

"Мало людей йдуть працювати. Це сільське господарство, робота на полі, тому працівників ми практично знайти не можемо. Наша продукція йде і на дитячі садочки, і на школи, і в магазини, тобто вона повинна бути відповідної якості. Тому ми намагаємося більше полоти і використовувати менше хімії, а це все людська праця", — зазначив він.

Затрати на вирощування овочів цьогоріч зросли, додав пан Руслан:

"У порівнянні з минулим, 2023 роком, усе набагато подорожчало, починаючи від насіннєвого матеріалу і закінчуючи засобами захисту рослин – торф і тому подібне. Щоб виростити гектар цибулі – це від посіву, обробки ґрунту, внесення добрив і до збирання урожаю людьми – треба близько 250-300 тисяч гривень".

За якою ціною продаватимуть овочі, аби не тільки покрити витрати, а й мати прибуток, спрогнозувати складно, зазначив Руслан Величко. Торік з його слів, їх продавали за собівартістю:

"Минулого року загалом по всій території України висаджували багато овочевих культур. Тому вартість була низька, вона практично граничила з собівартістю. Щодо цього року ми не знаємо. Багато залежить від того, чи овочі йтимуть на імпорт, чи залишаться тут, в Україні. Свою країну ми на сто відсотків забезпечимо".

Фото: Суспільне Черкаси

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100