реклама

реклама

Лисянка сьогодні має безліч магазинів, кафе, які відкриваються мало не щомісяця, та не може відремонтувати єдиний кінотеатр. Щоб подивитися фільми на великому екрані любителям цього виду мистецтва доводиться їхати в Київ чи Черкаси. Що вже казати про села, не кожне з яких має бодай будинок культури чи клуб у притомному стані, пишуть «Вісті Черкащини».

Важко повірити, але колись все було по-іншому. Старожили пам’ятають часи, коли «кіно» у селах демонстрували кілька разів на тиждень. Як це було у Лисянці розповів останній кіномеханік селища Олександр Пасічник. Він майже 20 років працював кіномеханіком, змінивши на цій посаді, яка вважалася другою по значимості після голови колгоспу, свого батька Анатолія Сергійовича, який віддав цій професії все своє життя.

Фото: viche.ck.ua


– Роботу кіномеханіка я бачив з самого дитинства, – згадує він. – Бувало, батько, завісивши стіну простирадлом, прямо в нашій старій хаті під соломою влаштовував кіносеанси для сусідів. Вже з 12 років я був помічником кіномеханіка, а з восьмого класу вже міг сам вправлятися біля кіноустановки. Сам малював кіноафіші, сам продавав квитки. Для дорослих у 70-80-их роках одна серія коштувала 30 копійок, до дітей – 10 копійок. У місяць кіномеханік за планом мав уторгувати 200 карбованців. Доводилося також виїжджати для демонстрації фільмів у села. А зарплата була – 80-90 карбованців.

Кінофільми демонстрували майже щодня. Час обирали самі – зважали на те, щоб люди встигли після роботи попоратися дома. Фільмами не перебирали – дивилися все, що показували. На першому місці були стрічки про війну. Ті з дітлашні, хто купив квиток, особливо хлопці, чомусь усі хотіли зайняти останній ряд, де можна було і кіно дивитися, і балуватися, нікому позаду не заважаючи, і насіння лузати, кидаючи його на підлогу. З такими доводилося проводити профілактичні бесіди. Пізніше, найбільший ажіотаж був на індійські кінострічки, бойовики, пізніше з’явилися фільми із забороною відвідувати їх до 16 років. На таких кіносеансах навіть чергували вчителі, сільські депутати і добровільна народна дружина.

Бувало, що плівка рвалася, й по кілька разів. А в ті часи не було пресу для склеювання і липкої стрічки. Треба було лезом чи ножицями правильно відрізати по міжкадровій лінії. Склеювали спеціальним клеєм або ацетоном.

Роки змінили і Лисянку, і її мешканців. Кінофільми тепер, зазвичай, дивляться вдома, по телевізору, інтернету. Але те кіно в клубі, кінотеатрі, яке вже, на жаль, відійшло назавжди, не зрівняти. Люди спілкувалися між собою перед початком фільму, потім переживали всім залом за героїв екрану, а після закінчення показу обговорювали побачене. А ще, пригадують старожили, люди гуртувалися, бо з далеких кутків села, селища разом ішли до клубу і назад, голосно співаючи пісень, молодь призначала побачення.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
-12 #5 Будушчая вчитєльша 14.03.2024 20:59
Вот получим диплом, гоп-стоп Лысянка
И махнём, в деда деревню
Соберём-с с киномехаником, распашем землю
Посадим жыто, коноплю и кукурузу
Прославим Лысянку, свою таку, по киносоюзу
Сманим киношника в джаз-банду нашу
Не будет больше хлебать лаптём своим, вино и кашу
Станет он вот таким! чуваком, через соломку
Начнёт гламурно пить, коктейль и самогонку
Мы новым лозунгом своим, заменим старый
И Лысянке в осень дадим - сто грамм с гектара!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #4 Пшонка 14.03.2024 20:45
А які стрічки колись у Лисянці полюбляв наший Залізяка?
Мабуть найбільше індійське кіно..
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-7 #3 Трудящий 14.03.2024 19:40
Здичавіли. Зараз в будь якому західноєвропейс ькому чи американському місті, розміром з Лисянку, працюють десятки кінотеатрів-мультиплексів. Це прибутковий бізнес, але глядачам кіно доступне за ціною. Натомість у нас вже в 90-ті хутко все розікрали, позакривали, знищили не тільки кінопрокатну мережу, а й власне кіновиробництво . Залишилося тільки згадувати, що було пів століття тому. "...бо дурні" (Т. Шевченко).
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #2 Для порівняння 14.03.2024 18:29
Зарплата молодого вчителя з вищою освітою на початку 1970-х була 80 карбованців.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #1 Чип 14.03.2024 13:21
Місце було грошовите...Хай не стогне про 80-90 руб.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100