реклама

реклама

17 березня в Покровському храмі Сміли проводжали в останню путь молодого, красивого захисника України Сергія Кравченка, що загинув у війні, розв’язаній захланною росією.

Цього ж дня у переповненій читальній залі Центральної міської бібліотеки імені Олени Журливої (директор Ірина Огус) відбулася зустріч з відомим українським журналістом, письменником, режисером-документалістом, музикантом і волонтером Русланом Горовим.

1

Насамперед, його привітала заступник міського голови Сміли з гуманітарних питань Тетяна Карло, котра наголосила, що у смілянській громаді жалоба через важку чергову втрату на війні, тому запропонувала вшанувати хвилиною мовчання полеглого Сергія Кравченка і загиблих внаслідок ракетного удару по Одесі 16 березня. А після того подякувала Руслану Горовому за його мистецьку і волонтерську діяльність і вручила йому на згадку подарунок від міської влади.

А тоді присутні мали дві години релаксу від спілкування зі справжнім митцем. Він не тільки дотепно розповідав про себе, а й читав присутнім свої твори, які викликали сльози то від розчулення на межі катарсису, то від сміху. Пан Руслан немов повернув присутніх у минулі століття, коли творча еліта проводила вечори читання своїх творів. І виявляється, це дуже цікаво, гарно і проникливо.

5

А почав Руслан Горовий, який був одягнений у зелену футболку, з того, що він мав би народитися в Ірландії, бути рудим і святкувати День Святого Патріка, що припадає на 17 березня. Натомість він народився в Конотопі, з якого мріяв утекти до Києва. Забігаючи наперед, скажу, що то був жарт. Адже в його доробку є дивовижна книга „Конотоп Земля Легенд”, яка ще до публікації стала предметом літературознавчого дослідження.

Розповів і про свою дружину Людмилу Горову – цікаву українську поетесу.  Її вірш „Враже”, який вона написала наприкінці квітня 2022 року, відразу набув шаленої популярності. Він уже перекладений багатьма мовами зокрема і японською. А рівненський гурт „Енджі Крейда” опублікував на YouTube однойменну пісню за цим віршем. Станом на сьогодні він має вже десятки мільйонів переглядів.

6

Сам Руслан Горенко автор 17 видрукуваних книжок. Деякі з них було кілька разів перевидано. З 2001 року він займається розвитком проекту „Телевізійна служба розшуку. Допоможемо дітям!”. Нині цей проект відомий як „Служба розшуку дітей”.  Завдяки йому знайдено вже майже дві з половиною тисячі діток.

А ще пан Руслан є одним із засновників видавництва „ТаТиШо”, він пише пісні, знімає короткометражні та документальні фільми. За його творами втілені театральні постановки. Творчість допомагає і у волонтерській діяльності. Як сказав Горовий під час зустрічі в Смілі:

– Усе, що продається в Україні з видавництва, йде або на підтримку видавництва, або коли терміново потрібно закрити якісь дірки по “волонтерці”. Все, що вивозиться за кордон, абсолютно вся сума з проданих книг, йде або на військо або на допомогу деокупованим територіям. Бо де в Україні я поїду продавати книги і за три дні зароблю на дві машини для військових? Ніде. А за кордоном зовсім інші ціни. За цей рік у мене вже було три такі тури по США.

3

За місяць з таким туром він летить і до Австралії…

Дві години спілкування з талановитою, цікавою людиною, пролетіли непомітно. Люди немов ковтнули свіжого повітря в задусі сумних новин, повітряних тривог і стресів. Не дивно, що після зустрічі вишикувалася черга тих, хто бажав придбати книжки Руслана Горового у помічниці письменника Надії Козак, а тоді черга до нього за автографом. Цього дня в Смілі, як писав колись видатний Олександр Олесь, і справді „З журбою радість обнялася”…

Олександр Вівчарик,

Фото Олени Нечипоренко

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100