реклама

реклама

Депутати Черкаської міської ради ухвалили рішення про надання звання «Почесний громадин Черкас» Андрію Івановичу Хімічу. Це стане приємною відзнакою відомому спортсменові з нагоди його 75-річчя.

– Як на мене, таке рішення потрібно було ухвалити вже давно, адже Андрій Іванович здіснив вагомий особистий внесок у розвиток нашого міста, – розповідає депутат Черкаської міської ради Андрій Більда.

Андрій Хіміч працював директором та тренером дитячо-юнацької спортивної школи з веслування. Як спортсмен черкаської ДЮСШ ставав чемпіоном та призером України, чемпіоном ІІІ Спартакіади народів СРСР, чемпіоном Європи з веслування на каное. А найбільше його досягнення – перемога у 1964 році на Олімпійських іграх в Токіо. За роки тренерської роботи в Черкаській ДЮСШ Андрій Хіміч виховав заслуженого майстра спорту СРСР Валерія Дрибаса, майстрів спорту СРСР Василя Ковбановського, Сергія Леся, Євгенія Давиденка та інших відомих спортсменів, інформує прес-служба Черкаського міськвиконкому.

– Працюючи директором Черкаської спеціалізованої ДЮСШ з веслування на байдарках і каное, Андрій Іванович постійно покращував матеріально-технічну базу школи. Він піднімав авторитет міста на міжнародному рівні, – розповідає нинішній директор ДЮСШ з веслування Катерина Коваленко.

ДОДАТОК:

Досягнення та відзнаки Андрія Хіміча

1964 рік – Олімпійський чемпіон з веслування на каное (м. Токіо, Японія);

1964 рік – відзначений медаллю «За трудову доблесть»;

1964 рік – присвоєно спортивне звання «Заслужений майстер спорту СРСР»;

1978 рік – відзначений республікою Болгарія медаллю «За особливі заслуги»;

1998 рік – відзначений медаллю «Ветеран праці»;

2000 рік – відзначений почесним званням «Почесний громадянин с. Руська Поляна»;

2007 рік – відзначений почесним званням «Почесний громадянин смт. Чорнобай».

АВТОБІОГРАФІЯ

Хіміч Андрій Іванович народився 14 грудня 1937 року в с. Макіївка, Варвинського району, Чернігівської області. Після закінчення середньої школи вступив до Черкаського педагогічного інституту на факультет фізичного виховання, який закінчив у 1959 році і отримав направлення на роботу в Черкаську ДЮСШ міськвно. Під час навчання в інституті ставав багаторазовим призером та переможцем першостей та чемпіонатів України. У 1959 році виконав норматив майстра спорту СРСР. Роботу в спортивній школі поєднував з підготовкою до ХVІІ Олімпійських ігор 1960 року. Був членом Олімпійської збірної СРСР 1959-1960рр., але участі в змаганнях не брав, оскільки був запасним.

У 1962 році був переведений з Черкаської ДЮСШ до ЦР ДСТ «Авангард» тренером з веслування по Черкаській області.

У 1964 році Андрій Хіміч бере участь у складі збірної СРСР на Олімпійських іграх в Токіо, де виборює золоту медаль в змаганнях з веслування на каное, за що йому було присвоєно звання «Заслужений майстер спорту СРСР».

У 1965 році був нагороджений медаллю «За трудову доблесть».

Виступаючи на змаганнях Андрій Хіміч займався і тренерською роботою. Його вихованець Валерій Дрибас став чемпіоном України з веслування на каное. За це досягнення Андрій Хіміч в 1966 році отримав звання «Заслужений тренер СРСР».

У 1967 році переведений в штат Республіканської ради союзу спортивних товариств і організацій.

З 1969 по 1973 роки працював тренером збірної команди СРСР з веслування на байдарках і каное при комітеті фізичної культури і спорту УРСР.

У січні 1973 року призначений на посаду директора Черкаської спеціалізованої ДЮСШ з веслування на байдарках і каное ДСТ «Авангард».

У 1975 році за трирічним контрактом працював в Народній республіці Болгарії тренером збірної команди з веслування на байдарках і каное, де за розвиток спорту та Олімпійського руху Болгарії був відзначений медаллю «За особливі заслуги».

У 1979 році повернувся на посаду директора Черкаської ДЮСШ з веслування ДСТ «Авангард».

У жовтні 1985 року за запрошенням керівника Чорнобаївського району переїхав в смт. Чорнобай, де працював тренером секції веслування при колгоспі «Заповіт Ілліча».

У 1998 році вийшов на пенсію та отримав медаль «Ветеран праці».

Андрій Хіміч є почесним громадянином смт. Чорнобай та с. Руська Поляна. Він навічно вписав своє ім’я в історію Олімпійського руху.

Андрій Іванович користується авторитетом і повагою серед спортсменів та фізкультурного активу міста, області та країни.

реклама

Коментарі  

 
+4 #1 Черкаси 14.12.2012 11:32
Слава і ганьба водночас.Слава- таму що зробили, ганьба- тому що тільки зараз.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100