реклама Делікат

У Черкасах почали виплачувати компенсації тим підприємцям, які отримали збитки внаслідок падіння російської ракети на готель "Центральний" 21 вересня 2023 року.

afc313b22fb1113f36a06c49aada3ac0

Передбачили два типи виплат — по 50 і 100 тисяч гривень, залежно від суми отриманих збитків, розповіла Суспільному директорка міського департаменту економіки і розвитку Ірина Удод.

Зі слів директора будинку побуту "Славутич" Андрія Кондратенка, про влучання дізнався від чергового та через пʼять хвилин був на місці. Його офісна будівля розташована навпроти готелю "Центральний":

"Тоді в будівлі жодної вцілілої шибки не було. А також дверей, навіть внутрішніх, вцілілих майже не було".

А ще офісна техніка та робочий інвентар орендарів, додав пан Андрій. На своєму телефоні він зберіг фото з тим, який вигляд мали офіси після вибуху. За вісім місяців по тому ремонти тривають.

"Конкретної цифри і по нині я не можу назвати. У нашій власності приміщення на пʼятому поверсі, то лише вікна у 100 тисяч гривень обійшлися, не враховуючи роботу. А от оздоблювальні роботи навіть не починали. Якщо загалом визначити суму по "Славутичу", то це цифри дуже великі, мабуть, мільйони гривень", — розповів Андрій Кондратенко.

Будівля середини 40-х років, у приміщенні на стінах та даху після влучання по готелю пішли тріщини — вони можуть ставати більшими:

"Є одна з основних великих тріщин. Ми за нею спостерігаємо, поки що".

Поверхом нижче — взуттєве ательє. Черевики тут шиють понад 30 років, розповіла керівниця Алла Кощавка. Додала, що її бізнес переживає не найкращі часи: спочатку пандемія коронавірусу, потім повномасштабна війна. Тож бракує клієнтів та й майстрів також. Влучання 21 вересня додало клопоту.

"У нас було багато скла, бо пошкодження отримали чотири вікна, двоє дверей. А також швейні машинки були пошкоджені та стіни полопалися в деяких місцях", — розповіла пані Алла.

Тріщина на стіні. Суспільне Черкаси


Після того, як витратили 50 тисяч гривень на ремонт приміщення, збитки перестали рахувати. Підприємиця стала однією з перших, хто отримав фінансову компенсацію із міського бюджету:

"Наш адміністратор дав список певних документів, які треба було надати. Тому це було легко. Ми зібрали ті документи за день і подали".

Черкаси – єдине місто в Україні, яке має програму відшкодування для підприємців, розповіла керівниця міського департаменту економіки Ірина Удод. Розробляли все з нуля, адже державні програми передбачають фінансову допомогу тільки для фізичних осіб.

"Було складно, бо не було механізму, який би регулював і надавав можливість здійснювати такі виплати", — зазначила керівниця департаменту.

41 суб’єкт підприємницької діяльності отримав матеріальну допомогу із міського бюджету

Механізм виплати компенсацій підприємцям розробляли кілька місяців. За словами Ірини Удод, пройшли перевірки і погоджень, тому видавати фінансову допомогу розпочали через сім місяців після ракетного удару:

"Нині 41 суб’єкт підприємницької діяльності отримав матеріальну допомогу із міського бюджету. Загальна сума складає півтора мільйона гривень. Компенсація залежить від пошкоджень: для тих підприємців, майно яких було пошкоджене — 50 тисяч гривень, а у кого майно було знищене — отримають 100 тисяч гривень".

Загалом цьогоріч у міському бюджеті під цю програму закладені пʼять мільйонів гривень.

"Однозначно, це не покриває всіх витрат і всього того клопоту, який отримали люди, але підтримка вона важлива", — повідомила директорка департаменту.

Підприємиця Алла Кощавка такій підтримці вдячна:

"Не дуже вірилося, тому були дуже приємно здивовані цьому".

Гроші жінка планує частково витратити на ремонтні роботи, а частково – на виробництво.

Нагадаємо, що 21 вересня 2023 року сили протиповітряної оборони над Черкащиною збили чотири російські ракети. Бойова частина однієї з них впала на готель "Центральний". Про це інформував очільник області Ігор Табурець. Минулося без загиблих, але з одинадцятьма травмованими. Збитків, за словами міського голови Анатолія Бондаренка, тоді зазнали півсотні підприємців.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #2 Війна 22.05.2024 10:22
Цитую Анатолій:
Дочекались,не пройшло і року.....


Йде війна, на фронт швидко переможеш і все буде норма...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-3 #1 Анатолій 22.05.2024 05:16
Дочекались,не пройшло і року.....
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100