реклама

реклама Делікат

реклама

У конференц-залі комунального закладу «Обласна лікарня – центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Черкаської обласної ради» під час засідання «круглого столу» відбулося громадське обговорення законопроекту Міністерства охорони здоров’я України, що дозволяє використовувати органи українців після їхньої смерті, якщо вони не написали відмову від цього за життя.

Законопроектом передбачається, що відмову від здачі органів потрібно буде зареєструвати в поліклініці за місцем проживання або відправити електронною поштою Держслужбі з трансплантації. Це відомство створить єдиний реєстр відмовників, а також контролюватиме виконання Закону України після його ухвалення.

В обговоренні взяли участь директор Координаційного центру трансплантації органів, тканин і клітин МОЗ України Руслан Салютін, заступник начальника Головного управління охорони здоров’я та медицини катастроф Наталія Лакуста, головний лікар КЗ «Обласна лікарня – центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Олександр Дудник, хворі, яким проведено трансплантацію органів, представники релігійних конфесій Черкаської області, представники засобів масової інформації. Було запрошено також представників управління МВС України в Черкаській області.

Зокрема, Руслан Салютін зазначив, що на сьогодні в Україні успішно функціонують 7 трансплантаційних центрів, які розташовані на базі обласних лікарень.

– На жаль, ці центри не мають індивідуального цільового державного фінансування. Це викликає кризу трансплантації в Україні і призводить до фінансування зарубіжних клінік та фактичному інвестуванню зарубіжної медицини, – наголосив Руслан Вікторович.

Заступник начальника ГУОЗ та МК Наталія Лакуста відзначила, що нині в області проживає 14 хворих із трансплантованими органами (дев’ять із них – із пересадженою ниркою, троє – з трансплантованою печінкою, один – серцем і один – кістковим мозком).

– Але потреба в пересадках в рази більша, – підкреслила Наталія Михайлівна. – Тому важливе законодавче врегулювання усіх питань трансплантації органів і тканин, серед них і законодавчий захист медичних працівників від необґрунтованих обвинувачень.

Читайте також: Іоанн: Закон про посмертне донорство – черговий крок падіння духовності

Головний лікар КЗ «Обласна лікарня – центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Олександр Дудник повідомив, що станом на сьогоднішній день 165 жителів Черкаської області отримують процедуру очищення крові у відділенні гемодіалізу КЗ «Обласна лікарня – центр ЕМД та МК» Черкаської обласної ради і потребують трансплантації нирки.

– Ухвалення Закону України могло б вирішити питання подовження життя тим, хто потребує пересадки органів та тканин, – зазначив Олександр Миколайович.

Присутня на «круглому столі» Ірина Федорцова – мати Дениса, якому була трансплантована нирка у лютому 2012 року, від щирого серця подякувала завідувачці відділення гемодіалізу КЗ «Обласна лікарня – центр ЕМД та МК»  ЧОР Оксані Королевич за турботу про життя її сина та наголосила, що такий Закон України потрібно було ухвалити вже давно.

Учасники «круглого столу» підтримали законодавчу ініціативу Міністерства охорони здоров’я України. Представники релігійних конфесій висловили побажання щодо чіткого законодавчого врегулювання порядку відмови людини від використання її органів після смерті, інформують у прес-службі Черкаської ОДА.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #3 Валентина 18.12.2012 12:23
От и я боюсь, что это действительно будет легалезация убийств
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #2 комент 17.12.2012 17:26
а чому не зробити навпаки: "сознательні" повинні написати дозвіл, що якщо щось там станеться, то дозволяють себе розібрати на частини... при відповідних умовах (безкоштовно, компенсація рідним, тощо). Це ж логічніше, чи не так? а то де гарантія, що людина просто свідомість втратила, а її бігом на органи - бо вона підписати відмову не встигла.... і де ці відмови можна подивитись зареестровані? чи це просто легалізація вбивств? ......а ви - кінець світу....
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #1 Кровосіся 17.12.2012 16:00
Всьо,піпєц. Розбирають по частям.А перспектива!Тоб і треба нирка? Шукай донора...Далі пояснювати?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100