реклама Делікат

Золотаві бані цього храму видно здаля, коли під’їжджаєш до цього села, яке знаходиться на теренах донедавна Смілянського, а нині Черкаського району. Цей храм побудовано уродженцем цього села, відомим підприємцем, засновником групи компаній «Агро-Рось» Анатолієм Івановичем Семиногою.

Уставний чин освячення новозбудованого храму звершив митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан, разом з яким служили панотці з Черкас та Сміли. Під час освячення престолу Владика Іоан освятив антимінси — прямокутний плат із зашитою частинкою святих мощів, що знаходяться на престолі в православних церквах.

441856058_1610277049773647_3897347025523192472_n

Після цього Владика очолив першу у цьому храмі Божественну літургією, за якою виголосив молитви за Україну, її мужні Збройні Сили та прохання до Бога про наближення Перемоги над рашистами.

Насамкінець митрополит Іоан вручив орден святителя Миколая, яким Предстоятель Православної Церкви України Блаженнійший митрополит Епіфаній відзначив головного фундатора новозбудованого храму — Анатолія Івановича Семиногу. Благословенні архієрейські Грамоти отримали також добродії, котрі активно допомагали у святій справі будівництва.

Владика Іоан спілкувався з місцевими жителями, від яких дізнався про церковну історію села Самгородок. Перша згадка про церкву, що була тут збудована, відноситься до 1778 року. Згодом коштом меценатів неподалік побудували церковно-приходську школу. Капличка царської доби збереглася досі, а от церкву, що колись стояла у селі, було знищено у другій половині 30-их років минулого століття. Тому її відродження стало довгоочікуваною і радісною подією для жителів села.

Спілкувався Владика ще з однією видатною уродженкою Самгородку — Валентиною Михайлівною Коваленко, яка була присутня за сьогоднішнім богослужінням. Вона — відомий український політик, поетеса, прозаїк, літературознавець, у 2014—2015 роках обіймала посаду голови Черкаської облради, а зараз вона очолює Шевченківський національний заповідник у Каневі.

Митрополит Іоан побажав призначеному настоятелю нового храму протоієрею Іоану Яводчаку ревного служіння і благословив його своїм напутнім архіпастирським словом

Олександр Слєпцовський, фото автора

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100