реклама Делікат

Вони славилися не лише звитягою та силою, а й кмітливістю, хитрістю і дотепним гумором. Так історія говорить про українських козаків. Веселу вдачу запорожців відтворив власноруч на полотні завідувач ендоскопічним відділенням Черкаської обласної лікарні Павло Куценко. Він надихнувся відомою картиною Іллі Рєпіна «Запорожці пишуть листа турецькому султану». Віднині на стіні відділення «ожила» картина відомого художника та «заграла» свіжими фарбами.

Лікар розповів, чому вирішив намалювати таку картину, відколи у нього з’явився талант до малювання, та як творчість допомагає медику у роботі з пацієнтами.

Павло Григорович зазначає, що здавна йому подобались козаки за їх дотепність, мудрість та норовливий характер. Саме це змальовує у своїй картині Ілля Рєпін.

Якщо звернутися до сюжету, про який йдеться у картині відомого художника, то саме у ній він зобразив емоційну виразність козаків. Водночас їх освіченість, гумор, сміливість, уміння єднатися та спільно ухвалювати важливі рішення. Саме так і сталося під час написання цього листа. Вони з великим гумором і сарказмом відповідають на ультиматум турецького султана та відмовляються йому підкоритися і припинити напади на Османську імперію. Цей сюжет символізує незалежність та бунтівний дух українських козаків, – розповів Павло Куценко. – Крім того козаків можна асоціювати із нашими Збройними силами України, бо вони такі ж супергерої.

photo_2024-06-21_11-00-52

Ідея намалювати картину зародилась під час розмови з друзями – вони обговорювали зміст листа та сарказм запорожців. Кольори на малюнку, каже Павло Григорович, вийшли світліші і яскравіші ніж на картині-оригіналі, бо захотілось додати більше світлих відтінків та «оживити» козаків.

Малював поетапно, по дві-три години вільного часу, було трохи складно, оскільки потрібно було відобразити багато персонажів картини. Використовував пастель, олівець, трішки фарби,- зазначає лікар.

Медик додає, що це вже не перша його картина, у арсеналі має близько десятка.

В шкільні роки я також захоплювався малюванням, змальовував здебільшого героїв мультфільмів. Портрети почав створювати у студентські роки, під час навчання у медичній академії. Мені подобалась одна дівчина, тож я намалював її два портрети і подарував. Відтоді почав змальовувати великі картини,- розповів лікар.

Втім зі шкільних років Павло Куценко визначився з майбутньою професією та обрав медичний напрямок. Закінчив Дніпропетровську державну медичну академію, має спеціалізацію лікаря-спеціаліста, ендоскопіста.

Нині ж у Черкаській обласній лікарні вже два роки очолює ендоскопічне відділення. Спільно зі спеціалістами відділення проводить ряд досліджень та оперативних втручань, за допомогою спеціального обладнання виявляє онкологічні захворювання на ранніх стадіях. Зокрема спеціалізується на резекціях та дисекціях новоутворень - мікрохірургічних втручаннях за допомогою ендоскопів, видаленні конкрементів із жовчних шляхів та інших операціях. Серед досліджень – проводять  колоноскопію, гастроскопію, зупиняють за допомогою оперативних втручань шлунково-кишкові кровотечі у гострому стані. А крім того беруть участь у конференціях та постійно набувають нового досвіду.

Захоплення малюванням, говорить, додає насолоди, допомагає відволіктися, відновити сили, аби знову працювати на користь збереження життя і здоров’я пацієнтів. Особливо нині, коли країна переживає воєнні часи.

Як би складно нам зараз не було, втім найголовніше – зберегти себе, нашу Україну. Якщо кожен навчиться в першу чергу дбати про себе і про своє здоров’я, то так ми зможемо зберегти та врятувати цілу націю,- підсумував медик.

Про це інформують в обллікарні. Фото медзакладу

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #1 Мій знайомий окуліст, 26.06.2024 17:15
теж дальтонік, теж без освіти, таку саму намалював. Від оригіналу не відрізнити!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100