реклама

реклама Делікат

реклама

25 червня 2024 року експерти Української Гельсінської спілки з прав людини черкащанин Тарас Щербатюк та Наталія Єсіна презентували оновлений інструмент моніторингу «Місцевий індекс прав людини» та розповіли про його переваги для органів місцевого самоврядування.

Місцевий індекс прав людини це інструмент, який розробили провідні фахівці  України, які працюють над питаннями забезпечення дотримання прав людини. Інструмент покликаний допомогти територіальним громадам створити дієві та ефективні місцеві політики, які будуть орієнтовані на права людини.

53814724221_3643035b02_o

Застосування інструменту надає змогу органам місцевого самоврядування:

-        Аналізувати власну роботу в контексті реалізації міжнародних договорів та національного законодавства у сфері прав людини;

-        Визначати поточний стан дотримання прав людини на рівні територіальних громад;

-        Оперативно реагувати на виявлені недоліки в роботі;

-        Впроваджувати дієві практики захисту прав людини на місцевому рівні.

“За останні 7 років експертам вдалося провести аналіз стану дотримання прав людини у більш як 100 громадах України, серед яких громади Донецької, Луганської, Сумської та Черкаської областей.

За підсумками моніторингових візитів готуються чек-листи поліпшень, які є своєрідними дорожніми картами з удосконалення роботи місцевого самоврядування у сфері прав людини.

На сьогоднішній день у нас є приклади успішної реалізації наших рекомендації, що в свою чергу значно покращило рівень дотримання прав мешканців громад», - відзначає Тарас Щербатюк.

Експерти приділили велику увагу освітньому компоненту, що дало можливість навчити більше як 100 представників громадянського суспільства та виконавчих органів рад механізмам аналізу роботи органів місцевого самоврядування та впровадження дієвих місцевих політик захисту прав людини.

Як працює інструмент «Місцевий індекс прав людини»?

Моніторинговий інструмент складається з 8 розділів: Безпека, Навколишнє природне середовище, Охорона здоров’я, Гідний рівень життя, Освіта і культурний розвиток, Праця та умови її реалізації, Дотримання прав людини в умовах повномасштабного вторгнення, Участь у вирішенні місцевих справ, право на інформацію.

Тож інструмент охоплює основні сфери життя у громаді і дає нам широку картину стану дотримання прав людини на рівні територіальних громад.

В рамках моніторингових візитів у громади виконавці:

-    Досліджують локальні документи (програми, стратегії, рішення, плани);

-    Проводять контент аналіз сайтів та інших офіційних інформаційних ресурсів громад;

-    За необхідністю проводять фокус групи з представниками виконавчих органів рад;

-    Роблять соціальні експерименти, як то “таємний клієнт медичного закладу” або “отримання адміністративної послуги”

При проведенні моніторингової роботи робиться ставка на комплексності. Експерти зазначають, що під час проведення дослідження важливо нічого не пропустити та отримати весь об’єм необхідної інформації для аналізу.

За підсумками проведеного аналізу формуються аналітичні звіти, які обов’язково надаються громадам для ознайомлення та обговорення. Надалі експерти організації за необхідності надають підтримку у впровадженні наданих рекомендацій та у цілому поліпшенні місцевих політик у сфері прав людини.

Починаючи з 2022 року індикатори інструменту зазнали суттєвих змін.

«Постійна зміна законодавства в частині повноважень органів місцевого самоврядування, повномасштабне вторгнення російської федерації в Україну та зміна пріоритетів роботи на місцевому рівні зумовили оновлення інструментарію. Інструмент повністю адаптований під умови конфліктного та пост конфліктного періодів та сприятиме впровадженню дієвих інструментів з відновлення України», - додає експертка Наталія Єсіна.

Результати аналізу громад допоможуть міжнародним партнерам України оцінювати спроможність громад реалізувати політики з гуманітарного реагування та відновлення. Партнери матимуть змогу оцінити стану демократичних процесів у громаді, відкритості та прозорості роботи органів місцевого самоврядування, фаховості та спроможності в реалізації міжнародних програм та проектів з відновлення.

Фото: Український кризовий медіа-центр

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100