реклама Делікат

Питання дотримання мовного законодавства у школах вивчено в межах всеукраїнського моніторингу, зокрема, і на Черкащині. 

Про його результати розповіла  начальниця обласного управління Державної служби якості освіти Оксана Компанієць на брифінгу в медіацентрі ОВА.

Фото: ck-oda.gov.ua


Як вона зауважила, вивчення провела Державна служба якості освіти України разом із уповноваженим із захисту державної мови.

– Загалом у цьогорічному дослідженні взяли участь майже 30 тисяч респондентів, – повідомила Оксана Компанієць. – Це учні 8 – 12 класів, їхні батьки та вчителі.  Вони пройшли онлайн-анкетування. Зокрема, від нашої області участь у ньому взяли 1000 осіб. Результати опрацьовані й узагальнені. Відстежені загальні тенденції.

Дослідження показало, що частка респондентів, які послуговуються українською мовою як в освітньому процесі, так і в побуті, дещо зменшилася.

Водночас батьки учнів і учениць стали більш консолідованими у підтримці державної мови в усіх сферах життя. Простежується тенденція до систематичного вдосконалення знання державної мови.

– Зокрема, цьогоріч  учнівство на 5% більше оцінило свій рівень володіння мовою як вільний, – додала Оксана Компанієць. –  А практично половина опитаних учнів та учениць вказали, що послуговуються українською мовою в усіх сферах життя.

Проте є тенденція до зменшення використання здобувачами освіти української мови як під час уроків, так і в перервах між ними. Якщо у школі діти активніше використовують державну мову, то за її межами цей відсоток знижується.

– На думку вчителів, найбільш негативний вплив на рівень послуговування українською мовою спричиняють мова спілкування вдома та звичка, – прокоментувала Оксана Компанієць. –  Таку ж саму думку підтримують і діти.

Повний текст дослідження є у відкритому доступі. Ознайомитися із ним можна тут.

Пресслужба Черкаської ОВА

реклама

Коментарі  

 
-1 #4 Петрович 21.07.2024 15:11
Донбас заїхав, для черкаських люпменівм зайди то всьо...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #3 Гриша 21.07.2024 10:49
Суржик не подолати!!! :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-9 #2 Зінченко 21.07.2024 09:46
...а як з назвами популярних музичних колективів? там щось українська теж не домінує................
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-4 #1 Один відомий центр 21.07.2024 08:32
Будемо огранізовувати онлайн курси з вивчення черкаської мови. З агліцько, та й з нємєцко, кажись, діла пішли потроху-помало. Вже на багатьох черкаських хвутболках вона представлена в якійсь початковій мірі. У одного мера є навіть хвутболка з черкаською цихрою. Прийшлось за таку заплатить большие деньгі, ну він не жаліє. Висить тепер в його залі, воздух озонірує краще за валянки дворніка Тіхона.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100