реклама Делікат

Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб разом із Центром громадського здоров’я та міжнародними партнерами долучається до Всеукраїнської кампанії Міністерства охорони здоров’я України з проведення додаткових заходів з імунізації проти кашлюку, дифтерії та правця серед груп населення, які пропустили планові щеплення в попередні роки, та яким необхідно їх надолужити.

В Україні за 5 місяців 2024 року зареєстровано 3805 випадків кашлюку — це у 31 раз більше, ніж за аналогічний період минулого року. За 2022 рік – 5 місяців 2024 року зареєстровано чотири випадки дифтерії, тоді як у 2020–2021 рр. не було зафіксовано жодного. З початку повномасштабного вторгнення зареєстровано 22 випадки правця.

01_AKDP_Start--1600x1600

У Черкаській області спостерігається зростання захворюваності на кашлюк. Впродовж 6 місяців 2024 року зареєстрували 48 випадків кашлюку, тоді як за аналогічний період минулого року випадків цієї інфекції не було.

У 2015 році в місті Черкаси було зафіксовано випадок дифтерії.

Цього року в області зареєстровано випадок захворювання на правець – у 13-річної жительки Уманського району.

Вакцинація — єдиний спосіб уберегтися від цих небезпечних інфекційних хвороб для дітей і дорослих. Ефективність щеплення проти дифтерії та правця становить 95-100%.

Попри це, станом на 1 серпня 2024 року на Черкащині 682 дитини віком старше 1 року взагалі не щеплені проти кашлюку, дифтерії та правця, а 5 464 дитини і 53 454 дорослі не отримали ревакцинації відповідно до віку.

Тому Черкаський обласний ЦКПХ активно долучається до кампанії з надолуження щеплень проти дифтерії, правця та кашлюку, як для дітей, так і для дорослих, та працює спільно з органами влади на місцях, щоб забезпечити постійний доступ громадян до вакцинації.

Ці вакцини надаються безоплатно та постачаються в Україну безперебійно за сприяння національних та міжнародних партнерів МОЗ.

Наш регіон забезпечений достатньою кількістю вакцин. Станом на 1 серпня 2024 року ми маємо:  АДП – 4 700 доз, АДП-М – 24 677 доз, АКДП – 43 413 доз. Усі вакцини — якісні та безпечні. Вони транспортуються та зберігаються з суворим дотриманням вимог «холодового лацюга».

Чим небезпечні кашлюк, дифтерія та правець?

Кашлюк характеризується важкими нападами кашлю, які можуть тривати кілька тижнів або навіть місяців. Поширюється повітряно-крапельним шляхом при кашлі або чханні інфікованої людини. Найнебезпечніший кашлюк — для немовлят, у яких він може викликати тимчасову зупинку дихання (апное). Загалом у новонароджених і немовлят хвороба має високий ризик ускладнень та смерті. Імунізація дітей вакциною АКДП — обовʼязкова!

Дифтерія вражає переважно слизові оболонки верхніх дихальних шляхів та шкіру, утворюючи характерні плівки, які можуть викликати серйозні ускладнення. Бактерія потрапляє в організм людини через дихальні шляхи, де починає виділяти токсин, який потрапляє у кров і вражає різні органи, найчастіше — серце, нервову систему та нирки. Близько 20 % невакцинованих хворих помирають.

Правець вражає нервову систему і призводить до сильних болючих м’язових спазмів (судом). Інфікуватися правцем можна при потраплянні збудника через рани, порізи, опіки, укуси тварин, травмування гострими предметами, уламками деревини. Смертність від правця може сягати 80 %.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100