реклама Делікат

Літературна премія Ірпеня, найбільша за грошовим фондом літературна премія в Україні, оголосила переможців за 2022-2023 роки. Про це повідомили на сайті товариства «Відважних», що співзаснувало премію.

П’ятеро лавреатів отримали загалом 500 тисяч гривень, порівну розділивши між собою цю суму

Фундатор премії, Володимир Карплюк зазначив, що літературна премія Ірпеня не лише виділяється своєю значною грошовою винагородою, але й стає дедалі популярнішою серед авторів: щороку до участі надходить велика кількість творів. 2024 року на розгляд журі надійшло майже 380 робіт.

«Ми розуміємо, що найважливішу роль зараз відіграє фронт, але не менш важливо робити все можливе, щоб українська мова, література, культура та традиції розвивалися і набували нового значення для кожного українця», — зазначив Володимир Карплюк.

Переможців обирали у п’яти номінаціях: «Проза», «Поезія», «Література для дітей», «За вже видані книги українських авторів» та новій номінації «За найкращий літературний твір військовослужбовця або ветерана війни з росією». Першим лавреатом цієї номінації став військовий журналіст Володимир Скоростецький за новелу «Я – пілот МІ-18».

У номінації «Література для дітей» переміг Сергій Зінченко, учитель з Черкащини, за свою повість для підлітків про сміливого хлопця Сімака. У номінації «Проза» нагороду отримав Віталій Квітка за новелу «Блакитне свічадо», а в категорії «Поезія» перемогла Наталія Дьомова зі збіркою «Дим/Дім». Максим Рильський, онук відомого українського поета, був нагороджений за вже видану книжку «Співучий Києве, дитя живучих століть».

Спеціальну відзнаку в номінації «За кращу першу книужку юного автора» отримав Михайло Гусєв за повість-антиутопію «Деравія: квантовий стрибок».

«Зараз особливо болісний час для української літератури. Тема війни і самоідентифікації пронизує майже всі твори, і писати абстрактно, як це дозволяють собі європейські та американські літератори, стає складно. Українська література зараз є віддзеркаленням нашої боротьби», — наголосив голова журі Олесь Доній.

Твори усіх п’яти лавреатів увійдуть до нової збірки «Слова Відважних».

Про це пише Читомо

реклама

Коментарі  

 
+1 #1 Черкаський поет 01.09.2024 12:25
А судді хто? Мої шедеври просто засудили. Слава дійсно народного поєта та вчителя не дала суддям покою, бабло знову взяло верх!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100