реклама Делікат

Батьки першокурсників стурбовані, чи здобуватимуть освіту в Черкаському професійному ліцеї їхні діти. Студенти заселилися в гуртожиток, прийшли на пари, а навчатися не зможуть, розповіла матір одного із них Галина Андреєва.

6b7c79a82b5f2ce7

Для 98 абітурієнтів, які подали документи на бюджетні місця – немає регіонального замовлення, яке б дозволило їх прийняти, повідомив Суспільному виконувач обов’язків директора закладу Олександр Коваленко.

Денис Малик – першокурсник, приїхав з Мар'янівки, аби вчитися на автослюсаря. Паралельно здобуватиме професію водія.

"Там є категорія С, хочу піти на далекобійника. Переходити я не хочу, хочу тут залишитися, тут краще".

Для Дениса та його однокурсників двері навчальних кабінетів та майстерень цього року можуть бути зачинені, розповідає викладачка ліцею Наталя Ясніцька.

"Підло, за два дні: субота-неділя, до навчального року вони вирішили розігнати цих абітурієнтів, яких ми набирали і які зі спокійною душею ми думали, що нам підпишуть регіональне замовлення і все у нас буде гаразд, і що будуть у нас хоча б якісь ставки".

У квітні, додала пані Наталя, викладачі разом із батьками збиралися на акцію протесту. Тоді вони виступали проти закриття ліцею та передачі комплексу будівель та споруд іншому закладу освіти.

"Нам дозволили набирати учнів, ми їх набирали, їздили по різних районах, селам. У нас дві групи після 9 класу набрані, одна група ми не добрали, одна група повністю після 11 класу набрана і одну треба ще добрати, і ми в принципі вересень можемо займатися добором".

Та навчати першокурсників поки не можуть, бо не мають регіонального замовлення на підготовку майбутніх фахівців. Його, за словами пані Наталії, має підписати обласне управління освіти.

"Заступник міністра Шумік нам сказала, що заклад перебуває у стані реорганізації. У всіх листах, які вони нам відписували не було, як кажуть законних підстав, а що можлива реорганізація. Можлива, можлива, можлива. Тобто листа наказу, по якому нам не підписують регіональне замовлення — немає".

Документа, який забороняє приймати студентів, як і відмовляти їм у вступі – немає, пояснив виконувач обов’язків директора Олександр Коваленко.

"Регіональне замовлення — це замовлення, коли учні навчаються за державні кошти. Ми зобов'язані своєчасно і в повному обсязі надати освітню програму і освітній процес, це не в моїй компетенції — фінансування".

Мати одного із першокурсників Галина Андреєва розповіла, що шукати інший заклад для сина не буде.

"Запропонували нас, що можливо ви бажаєте перейти в інший заклад? Але ми не бажаємо в інший заклад перейти, бо ми вибрали саме цей навчальний заклад. Немає такої професії, наприклад, як ми обрали: зварювальник і водій — немає".

Для першокурсників вступне заняття 2 вересня все-таки провели. Розповів першокурсник Олександр Сокальський. Він прийшов до аудиторії, з якої йти не хоче.

"У мене тут навчався старший брат. Уже і речі всі приніс, не хочу назад. Тут багато друзів, багато нових знайомств".

За роз’ясненнями ми звернулися до начальника обласного управління освіти Валерія Данилевського. Розповів, що підписати регіональне замовлення не можуть, бо його не сформували. Розпорядження від голови обласної адміністрації вони не отримували, а отже його не отримував і ліцей.

"Вони не є першокурсниками, оскільки їх неможливо зарахувати в навчальний заклад, оскільки заклад не має регіонального замовлення. Очевидно, що батьків ввели в оману, ввела в оману, мабуть, адміністрація закладу, оскільки регіональне замовлення на всі заклади профосвіти підписують до початку вступної кампанії".

Питання про реорганізацію закладу, за словами Валерія Данилевського, донині вивчає Міністерство освіти.

"Ще навесні цього року Міністерство внутрішніх справ звернулося до Міносвіти про передачу означеної будівлі. Власник досі рішення не прийняв, а власник — це Міністерство, ну і питання в дещо підвішеному стані. Ніхто людей на вулицю не викине, буде вивчатися питання, і всім, хто є працівниками буде запропоноване певне місце роботи".

Ті, хто подав документи до ліцею у 2024 році, навчатися можуть тільки за власні кошти. Оскільки відсутнє регіональне замовлення, пояснив Валерій Данилевський. Або ж вступити до іншого закладу професійно-технічної освіти до 1 жовтня. Інформаційний запит про подальшу долю освітнього закладу ми надіслали в Міністерство освіти України.

реклама

Коментарі  

 
+4 #1 Стабилизец 04.09.2024 09:18
Декоммунизация образования. Покупай диплом менеджера, получай диплом автослесаря в подарок.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100