реклама
Sucurity Police

реклама

"Вечірня Венеція" - картина радянського художника Миколи Глущенка

"Вечірня Венеція" - картина радянського художника Миколи Глущенка

«Найменш захищеними від крадіжок є невеликі провінційні музеї. Це районні та міські музеї у Вінницькій, Закарпатській, Одеській, Львівській та Черкаській областях", - цитує голову Державної служби контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон України Юрія Савчука інтернет-газета «Українська правда». У своїй публікації «Українські музеї: як вкрасти мільйон?» УП звертає увагу на те, що за останні 10 років в Україні пограбували 40 регіональних музеїв.

«Одним із найгучніших випадків в Україні стали крадіжки в Уманському краєзнавчому музеї (Черкаська область) та Ямпільському районному музеї образотворчого мистецтва (Вінницька область).

У цих музеях за два роки вкрали 21 картину. Протягом 2006-2008 років роботи майстрів радянського живопису підмінили на новісінькі копії. Таким чином із музеїв поступово зникли роботи Тетяни Яблонської, Сергія Шишка, Миколи Глущенка та Сергія Григор'єва.

Роботи цих художників коштують на ринку немало. "Відоме ім'я не може коштувати менше 5-10 тисяч доларів. Хороша повноцінна робота відомого радянського художника коштуватиме від 10 тисяч доларів", - запевнила галеристка Людмила Березницька.

Один із київських арт-дилерів піднімає планку: "За Глущенка відразу віддадуть 20 тисяч доларів". Михайло Шевченко, директор Музею сучасного образотворчого мистецтва, запевняє, що роботи Шишка ще дорожчі. Вони можуть коштувати від 60 до 80 тисяч доларів.

Для крадіжки недешевих полотен з Умані та Ямполю організатори розробили доволі просту, але гарно організовану схему.

Українські музеї мають право влаштовувати тимчасові виїзні виставки, тобто на деякий час віддавати свої картини державним установам. Протягом 2006-2008 картини обох музеїв їздили на виставки у міжрайонному управлінні СБУ, військкоматі міста Ямпіль та міському водоканалі.

Після деяких із цих виставок до музеїв замість оригіналів повертали копії. Працівники музеїв не відразу помітили підміну.

У квітні 2008 року на лаві підсудних опинилися директор Уманського краєзнавчого музею Микола Вихристюк, начальник Ямпільського міжрайонного відділення управління СБУ в Вінницькій області Валерій Віязловський, заступник начальника Уманського райвідділу міліції Віталій Мельник і директор відокремленого підрозділу "Вінниця-водоканал" Олександр Прилипко.

Підсудним світить від 7 до 12 років ув'язнення з конфіскацією майна. Та досі їм не винесли вироку. Тобто за два роки Крижопільський районний суд так і не ухвалив остаточного рішення.

Це прокоментував Сергій Кізь, старший слідчий в особливо важливих справах Військової прокуратури Центрального регіону: "Справа на стадії вироку. Говорити про те, що справу закінчено, ще рано. Справа багатоепізодна, просто величезна. По ній проходить багато свідків, тому суд потребує часу. Думаю, що найближчим часом справа вирішиться".

Усього знайшли та повернули до Ямпільського та Уманського музеїв близько половини крадених картин. Друга половина безслідно зникла.»

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100