реклама Делікат

Пані Галина ходить з торбинкою по бульвару Шевченка в Черкасах. Вона показує, скільки каштанів вдалося назбирати. Сьогодні вона їх продасть по 5 гривень за кілограм. Каже, якби вистачало грошей на життя, не займалася б цим.

IMG_20240916_162946

– Буде хоч якась добавка до пенсії. Отримую 3 тисячі 300 гривень. Раніше й 3 не отримувала, підняли. Усе підщитую, торік продала каштанів на 650 гривень. У тому році їх й вродило більше, може засуха, зараз важче знайти. Збираю вдруге.

Вона чула, що з плодів каштана роблять ліки в домашніх умовах, але сама цим не займається, додала пані Галина.

– Розкладаю їх удома по кутках, щоб міль не заводилася, – поділилася вона народним методом.

IMG_20240916_163004

З бульвару Шевченка пенсіонерка везе каштани до себе в Південно-Західній район, там їх скуповують у пункті прийому вторсировини.

Біля неї збирала плоди ще одна жінка літнього віку. Вона побажала залишитися анонімною. Їй також не вистачає пенсії, і поки не знає, де зможе здати плоди.

Пан Анатолій зі Сміли теж раніше збирав каштани, щоб продати. Каже, торік їх скуповували в місті по 3-4 гривні за кілограм.

– Дехто займається цим з ранку до вечора, здають мішками. Минулого року люди навіть викидали зібрані каштани, бо вже не приймали. Цього сезону бачив мало оголошень про купівлю, порівняно з тим, як було раніше.

У Черкасах і сусідніх населених пунктах цього року планує скуповувати каштани Олександр Ляшенко. Дату, коли їх можна буде починати приймати, пану Олександру повинен незабаром повідомити замовник. Нова ціна вже відома: 5 гривень за кілограм. Минулого року було 4.

IMG_20240916_163122

– Торік каштани приносили внутрішньо переміщені особи, приходило багато пенсіонерів, був навіть депутат, а ще черкаські школярі влаштували акцію – виручені кошти передавали на потреби ЗСУ, – розповів чоловік.

Де розмістить пункти прийому плодів каштана, Олександр Ляшенко поки не вирішив.

– Ми намагаємося скуповувати каштани неподалік від місць, де вони ростуть, щоб люди не носили далеко. Потім сировина надходить до фармацевтичних компаній. З них виготовляють ліки, косметику, також використовуються як харчова добавка.

За словами пана Олександра, траплялися випадки, коли каштани йому здавали тоннами.

Основні вимоги: щоб плоди не були забрудненими, битими.

IMG_20240916_163027

Після спілкування з людьми, які займаються збиранням каштанів, стало зрозуміло, що їх зазвичай скуповують у пунктах прийому вторсировини. Оголошення щодо купівлі плодів можна знайти в інтернеті, на дошках оголошень.

Юлія Капуш

реклама

Коментарі  

 
0 #6 Черкес 18.09.2024 23:21
Цікава стаття, яка показує, як люди намагаються шукати будь-які можливості для додаткового заробітку в умовах низьких пенсій. Сумно, що в такому віці багато хто змушений займатися збором каштанів, щоб звести кінці з кінцями. Хоча добре, що є хоча б такий варіант, і ціни на каштани трохи підняли. Було б чудово, якби місцева влада звернула увагу на ці проблеми й знайшла способи підтримати пенсіонерів. А ініціативи, як у школярів, коли гроші передають на ЗСУ, вселяють надію на наше спільне майбутнє
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #5 Собіратель каштанов 18.09.2024 17:31
Це "кінські каштани", не благородні. А ось недавно стрів в пригороді одного храмого депутата, то той на дорозі збирав в багажник тёщиного "баварця" уже й благородні "кінські яблука". Розказував, шо сок в зіму буде з них закатувать. А жомом збирається в своїй новій хатинці долівку вимазувать, замість італьянськими кахелями викладать, як у його каллег по роботі. Шо тіпо - "бліже к ізбравшему нас наріду нада бить".
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-3 #4 Кава 18.09.2024 14:24
Я думаю що з каштани переробляють на каву, та продають потім 70 грн за 100 грм
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-7 #3 Дід Кривалівський 18.09.2024 03:50
Життя прожив - уперше чую про збирання каштанів.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #2 ЮЗР 17.09.2024 19:47
Кінець епохи бідності.."благодаря" зеленушке и шмаркалю
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #1 Черкаський депутат. 17.09.2024 10:49
Збираю постійно, кульгаю, але збираю. Інвалідської пєнзії не хватає. Ніяк басейн на третьому поверсі в новій хатинці добудувати не можу. Всі руки в мене вже й так попечені на роботі. Тмам теж ягаю каштани з огню, помітьте, - власними, власними! руками!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100