реклама

реклама

У Черкасах розташована найдовша каштанова алея в Україні, протяжністю понад 6,5 кілометрів. На бульварі Шевченка росте близько півтори тисячі таких дерев, водночас уже кілька років вони потерпають від молі, пише Про все.

photo_2023-09-08_17-38-04-1024x577

Заступник директора КП "Дирекція парків" Сергій Ткаченко розповідає, що каштанам у Черкасах не вистачає поливу, також рослини страждають від шкідників.

- Ті каштани, які проколюють відповідними ліками - зеленіші. Також застосовується оприскування проти молі. Але, на жаль, на все не вистачає коштів. Бажано, хоча б раз у три роки проколювати каштани ліками від мінуючої молі, - говорить Ткаченко.

Водночас начальник відділу екології ЧМР Володимир Гусаченко запевняє, що цього року в стовбури каштанів вводили препарати для боротьби зі шкідниками. Результати стануть відомими наступного року.

- Каштани на бульварі Шевченка цього року ми повністю прокололи від каштанової молі, - коментує Гусаченко. - Всього там росте приблизно півтори тисячі дерев. Результат побачимо вже наступного року. На Хрещатику чи по Смілянській, наприклад, каштани давно всі пообпадали. Якби лікували й їх, то ще б листя було. Раніше, коли ми не використовували препарати, то й на бульварі каштани осипалися ще в середині серпня. Водночас є ще хімічний опік: багато транспорту, асфальт прогрівається до більш ніж 50 градусів у спеку.

Утримувати всі насадження не вистачає грошей, розводить руками Володимир Гусаченко.

- Кошти виділяються на утримання зелених насаджень по бульвару Шевченка, - говорить фахівець. - Сюди входить косіння, полив молодих дерев і боротьба зі шкідниками та хворобами каштанів. Проте не вистачає коштів, аби утримувати всі насадження у місті, зокрема й каштанів. Якщо фінансування буде, то ми обов'язково будемо лікувати й дерева на інших вулицях. "Проколоти" одне дерево коштує близько 400 гривень. Ми беремо препарат однієї з фірм, то він коштує близько 50 євро на одне дерево.

Фахівець пояснює, що якщо перестати лікувати каштани, вони не загинуть миттєво. Водночас влітку, коли інші дерева будуть зеленими, каштани занадто рано скидатимуть листя. Також буде друге цвітіння, адже їм необхідно буде кудись витрачати невикористану енергію.

реклама

Коментарі  

 
+3 #5 Уколотий в корінь каштан 12.09.2023 08:44
Мало не замели, насилу од поліції корінь унёс!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #4 Алекс 11.09.2023 14:09
Уколи в дерево?? Ви про що??
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #3 Алекс 11.09.2023 14:08
Відкати -це святе!! Уколи в дерево???це верх дна!!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #2 Каштанова міль. Крупна. 11.09.2023 09:10
По €50 за дозу, це скажу вам - добрий препарат, забористий. Як би не для себе беруть, точно, теж колотись будуть, під шумок. Може й нам якась копійка перепаде.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #1 1 11.09.2023 07:47
А не пробували пошукати дешевший?.Там де без відкатів.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100