реклама Делікат

Останні 30 років епідемічна та епізоотична ситуація зі сказу в Україні є неблагонадійною. 

461296859_501564469353802_2372091077775759835_n

Щороку реєструють поодинокі випадки захворювань. Цього року випадки сказу в людей зареєстровані у Харківській та Дніпропетрівській областях.

Яка ситуація зі сказом у Черкаській області

Останній випадок сказу в Черкаській області зареєстровано у липні 2003 року у Звенигородському районі. За медичною допомогою батьки дитини, яка була покусана бродячою кішкою, не звернулися, через що необхідні щеплення не були проведені і дитина померла.

Цього року захворюваність на сказ серед тварин погіршилася. На 21 адміністративній території виявлено 60 випадків сказу серед тварин, зокрема, собаки – 26, коти – 22, лисиці – 9, кози – 2, єнотовидна собака – 1.

Кількість осіб, які цього року звернулися за антирабічною допомогою внаслідок нападу тварин, – 1064, що на 20,6% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Антирабічні щеплення призначено 401 особі, що становить 37,6% від загальної кількості звернень за антирабічною допомогою, а кількість призначень збільшилась в 1,6 разу порівняно з аналогічним періодом 2023 року.

Головними причинами поширення сказу є недостатнє проведення регуляції чисельності основного носія сказу – лисиці та інших диких тварин, а також неефективна робота з локалізації і ліквідації осередків сказу серед тварин.

Що ж таке сказ і чим небезпечна ця недуга?

Сказ, або водобоязнь – особливо небезпечне, гостре, заразне, надзвичайно тяжке і невиліковне інфекційне захворювання, яке неминуче закінчується смертю. Зараження людини на сказ відбувається в основному через укуси хворою твариною чи внаслідок попадання її слини на свіжі поранення, подряпини шкіри або слизових оболонок.

Особливо небезпечним є те, що вірус може знаходитися у слині тварини за кілька днів до появи перших симптомів. Тобто тварина може поводитися цілком природно, але бути зараженою. Небезпека може приховуватися в будь-якій тварині, навіть у вашому домашньому улюбленці. Тому до лікаря потрібно йти відразу після укусу будь-якою твариною.

Для профілактики сказу необхідно:

  •  регулярно вакцинувати свійських тварин;
  •  уникати контактів із потенційно небезпечними тваринами;
  • не торкатися диких чи безпритульних тварин;
  • не підгодовувати безпритульних тварин у місцях, де постійно перебувають люди, особливо діти.

Перша допомога після укусу тварини

Якнайшвидше ретельно промити рану, подряпини, садна, заслинені місця струменем води з милом, обробити краї рани 70% спиртом або 5% настоянкою йоду та накласти стерильну пов’язку. Ці заходи значно знижують ризик розвитку сказу. Негайно звернутися за медичною допомогою до травматологічного пункту (кабінету), а в разі його відсутності – до хірургічного кабінету або хірургічного відділення лікувально-профілактичного закладу. При підозрі на зараження сказом потрібна негайна імунізація: дія вакцини проявляється через 2-3 тижні.

Тільки вчасно і кваліфіковано проведена первинна хірургічна обробка ран та вакцинація проти сказу можуть вберегти потерпілих людей від смертельних наслідків.

Про це інформує ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100