Різдвяна шопка, або вертеп з’явилась 28 грудня під головною міською ялинкою на Театральній площі у Черкасах. У дерев’яній вифлеємській стайні зображена сцена підношення дарів у Святвечір, вечір Різдва Христового – тут є Божа Мати, пастушки та три волхви. Ясла із фігуркою немовляти Ісусика встановлять вже на сам Святвечір, 6 січня, о 18:00. Цей момент й буде початком Різдвяного фестивалю, який триватиме у театрі до 20 січня.

Авторами хатинки є Олександр Гоголь та Олександр Дзундза, скульпторами – Володимир Ільків і Назар Морозко. Усі – з Івано-Франківська. Скульптури виконані протягом двох тижнів з дерева (різьби, левкас) та штучного мармуру (ліпка, лиття). Різдвяна шопка є подаруном місту. Реалізувати проект допомогли мер Сергій Одарич та народний депутат Володимир Зубик. Про це інформує сайт "Про все".

Художній керівник Черкаського академічного обласного українського  музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка і один із співавторів ідеї встановлення різдвяного вертепу, Сергій Проскурня, розповідає, що гості з Івано-Франківська працювали увесь день у п’ятницю із ранку до о пів на сьому вечора, дуже змерзли, але ані краплі спиртного у рот не взяли.


Сергій Проскурня нагадує, що встановлення шопки на Різдво не може вважатись винятково західною традицією.

- Маю нагадати, що Тарас Григорович Шевченко охрещений у греко-католицькій церкві – бо іншої на той час на Україні не було, а у його п’єсі “Назар Стодоля”, дія якої відбувається під час різвяних святкувань, є вертеп. До того ж, Україна завжди слідувала європейським традиціям, – зауважує художній керівник театру. – Окрім того, мушу сказати, що ще у 70-х роках, маючи 19 років, їздив до Києва на Різдво – у Володимирському соборі була встановлена шопка. Це за тих часів, коли довкола вирував зі страшною силою атеїзм! Фігури у ній, щоправда, були вирізані із фанери і пласкі.


Проскурня також вірить, що відродження традиції встановлення шопки на Різдво продовжить “європеїзацію” черкаських святкових звичаїв. Зокрема, він згадав початок різдвяного ярмарку на Театральній площі та цілодобове освітлення новорічної ялинки. Єдине, що наразі засмучує художнього керівника театру – проблеми із налагодженням музичного супроводу на Театральній площі, які він сподівається таки вирішити до Різдва.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100