реклама Делікат

На Черкащині посівна озимої пшениці затрималась на два тижні, а збір врожаю кукурудзи почався на місяць раніше. Через засуху озимих культур у 2024 році в області аграрії засівають менше, ніж торік, на скільки — буде відомо після завершення посівної.

Всього на Черкащині засіяли 127 тисяч гектарів озимої пшениці, розповіла начальниця управління виробництва агропродукції Валентина Сокирко. Це 82 відсотки від плану, адже посівна продовжується. Про це пише Суспільне.

Збір урожаю. Суспільне Черкаси

Збір урожаю. Суспільне Черкаси


Комбайнер Микола Кир’яченко своє робоче місце зве "польовим кабінетом". З його слів, кукурудзу на полях агропідприємства, де він працює, молотити будуть протягом листопада.

"Для механізаторів умови хороші: комп’ютер, усе з кнопками, не треба бігати, ходити", — зазначив він.

Раніше пан Микола працював у парі з іншим комбайнером, нині — сам:

"Зараз сам, війна, трохи людей забрали. Стараємось як можемо. По часу це довше, треба раніше на роботу приїжджати".

Спочатку кукурудзу збирають комбайном, далі — висипають у причіп, який вміщує 11 тонн зерна. Потім — відвозять на склад.

Із 1 350 гектарів кукурудзи зібрали третину врожаю, розповів агроном-хімік Сергій Карий. Молотити почали 20 вересня — на місяць раніше, ніж у 2023-му:

"Були відповідні погодні умови — засуха. Місяців три не було опадів, тому ми рано зібрали соняшник і плавно перейшли на кукурудзу. Раніше ми кукурудзу починали десь у 15-х числах жовтня, а тепер до 15 жовтня зібрали пів тисячі гектарів".

Торік врожайність була 114 центнерів з гектара, додав агроном. Цього року — вдвічі менша:

"В загальному на цей час — 70 центнерів з гектара. Але це ж тільки зібрали третю частину площ. Далі воно покаже як буде, бо є поля, які гірші, є в яких гірший попередник, а є кращі".

Відсутність дощів вплинула й на вологість зерна.

"Ми почали збір із 20 вересня. Тоді волога в нас була від 11 до 14 відсотків, а минулого року була мінімум 16. Але є економія в тому плані, що ми зекономимо на сушці, на газу", — пояснив пан Сергій.

Урожайність торік була меншою, а ціна нижчою — шість тисяч гривень за тонну, розповів директор приватного підприємства Володимир Барвет.

"Зараз ціна кукурудзи 8 600-8 700 за тонну. Такий парадокс: більша врожайність — менша ціна, менша врожайність — більша ціна, а в середньому вона стабільно тримається, дохід однаковий", — зазначив він.

Продають кукурудзу на внутрішньому ринку, додав Володимир Барвет:

"Цього року ми збуваємо на внутрішній ринок. Пробували вийти на європейський, але з цим є складнощі".

Та поки кукурудза не знайде покупця, лежатиме на складі:

"Після сушіння і очищення зерно потрапляє в склад на зберігання. У нас складів десь на 15 тисяч тонн кукурудзи. В такому вигляді ми її зберігаємо майже рік. Упродовж року продаємо це зерно".

За словами начальниці обласного управління агропромислового виробництва Валентини Сокирко, цього року на Черкащині аграрії засіяли 346 тисяч гектарів кукурудзи, а це на 16 тисяч гектарів менше, ніж торік. Зібрали її урожай нині на 54 відсотках площ.

"Уже зібрали один мільйон 300 тисяч тонн. Середня урожайність — 68,2 центнера з гектара. Якщо порівняти урожайність з минулим роком, то, звичайно, вона дещо менша", — розповіла вона.

Деякі підприємства вже сіють озиму пшеницю. Працівник одного з таких — Анатолій Московченко — розповів: його робота у полі механізована. Навантажувач, яким він керує, підіймає сотні тонн зерна:

"Десь по 800 кілограмів. Усе підіймаємо, засипаємо. Все зручно: влітку кондиціонер, взимку — пічка, музика є".

Наразі посівну вже завершують, розповів тракторист Олександр Гринь:

"Поки погода дає, все будемо сіяти, хоч і по темному. Дощик пройшов, земля волога, тому сподіваємося на хороші сходи".

Попри відсутність дощів, додав він, посівну розпочали пів місяця тому:

"До цього не було дощів тому хто зна, як буде з посіяною раніше пшеницею. Поки слабо сходить, але є надія, що ситуація покращиться".

Посівну озимих розпочали пізніше, оскільки чекали дощів, розповів головний агроном підприємства Олександр Гмиря:

"Ми частину посіяли до дощу, виходячи з оптимальних строків посіву, а зараз вже досіваємо після дощу, волога є. Ми зі свого боку зробили все, що можливо: насіння було протруєне, технологія обробітку площ дотримана. Але якщо не буде вологи, згорить просто та і все".

Озимою пшеницею господарство засіяло 220 гектарів полів, додав агроном. Усього ж запланували 270.

Через відсутність вологи, кількість посівів озимих цьогоріч зменшили, зазначив директор приватного підприємства Володимир Барвет:

"Площі ми зменшили, бо не було відповідної погоди. Загалом у планах, щоб осінніх посівів було хоча б десь 500 гектарів — це ріпак і пшениця".

Через погодні умови деякі підприємства змінили свої плани, зазначила начальниця управління виробництва агропродукції Валентина Сокирко:

"Кожне підприємство дивиться на свій ґрунт, на свою структуру і на погодні умови, тому, звичайно, дехто переорієнтовується на весняний посів або вже не планує сівбу, але сівба продовжується".

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100