реклама Делікат

Держземагентство запустило у вільний доступ публічну кадастрову карту map.dazru.gov.ua. На карту нанесено велику кількість земельних ділянок, де можна побачити їх кадастровий номер, приватизовані вони чи ні. Користувачі соцмережі «Фейсбук» вже помітили, що на карті Черкас у периметрі вулиць Франка – Ільїна – Пушкіна – Благовісна, де знаходиться цвинтар, зареєстрована приватна ділянка із шифром 7110136700:04:047:0071.

Фото з архіву

Фото з архіву

 

У кадастровому відділі Черкаського міськрайонного управління земельних ресурсів на прохання «Прочерку» пояснити, як таке могло статися, відповіли запитанням: «А ви як думаєте?»

За словами працівників відділу, формували кадастрову карту в Держземагентстві, тому, на їхню думку, наявність приватної ділянки на карті є результатом неправильного перерахування, оскільки цвинтарі у приватну власність не надаються.

Скрін-шот з офіційного сайту Державного агенства земельних ресурсів України

Скрін-шот з офіційного сайту Державного агенства земельних ресурсів України

Про наявність помилок на карті сьогодні під час брифінгу в Кабінеті Міністрів України наголосив і Голова Держземагентства України Сергій Тимченко. За його словами, помилки – це те, що було наміряно і зареєстровано в Україні за 20 років.

– Ми набралися політичної мужності і не побоялися все це оприлюднити. Тепер разом будемо виправляти помилки. Через це пройшли абсолютно всі без винятку країни світу, які будували автоматизований кадастр, – цитує прес-служба Держземагентства слова Сергія Тимченка.

Не забула прокоментувати створення нової кадастрової карти і прес-служба голови Черкаської облдержадміністрації Сергія Тулуба. Просто зі своєї відпустки Сергій Борисович, очевидно, надиктував своїй прес-службі такий текст:

«Нова кадастрова карта дозволить зменшити черги в територіальних підрозділах земельних ресурсів. Такий інструмент дає можливість краще виявляти помилки та неточності на публічній кадастровій карті й зменшити черги в територіальних підрозділах земельних ресурсів. Так, на публічній кадастровій карті, доступ до якої незабаром матиме кожен громадянин України, продемонстровано типи даних, якими наповнюватиметься Державний земельний кадастр у майбутньому. Цю інформацію вперше перетворено в електронний вигляд та створено реєстр усіх видів державних актів на землю».

Довідка

Поки що земельний кадастр не містить інформації про всі ділянки, але в Держземагентстві обіцяють завершити цей процес досить швидко.

Карта має кілька шарів – ортофотоплан (цифрова карта), індексно-кадастрові карти, земельні ділянки та їх межі, кадастрові номери ділянок, форма власності ділянок, цільове призначення, площа, а також карта ґрунтів України, пише видання «Watcher».

У майбутньому планується додати до карти інформацію про надра, комунікації, мережі, будови, водні, лісові ресурси і т.д.

За словами Голови Держземагентства України Сергія Тимченка, публічна кадастрова карта – це інформаційна махина, аналогів якої не має на сьогодні жодне міністерство і відомство в Україні.

По-перше, успішно проведено аерофотозйомку всієї території країни (а це понад 60 млн га). У результаті фахівці землевпорядної служби отримали для роботи новітній картографічний шар в електронному вигляді. Якість карт набагато вища, ніж Google-, Yandex-карти.

По-друге, всі районні відділення земельного відомства (а це понад 670 офісів) укомплектовано спеціальним комп’ютерним та серверним обладнанням, проведено спеціальні захищені канали зв’язку і високошвидкісний Інтернет, спеціальні можливості по електроживленню.

По-третє, збудовано й обладнано два (основний і резервний) центри обробки даних, які можуть зберігати сотні терабайт інформації.

По-четверте, розроблено передове програмне забезпечення з реєстрації земельних ділянок і десятки спеціальних унікальних додатків з формування бази даних кадастру.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100