реклама Делікат

Після помірних морозів в минулі вихідні, на Черкащині розпочалось потепління. Обширний циклон, який рухається з Великобританії на Скандинавію, на протязі поточного тижня постачатиме і в наш край більш тепле і вологе атлантичне повітря. Про це повідомляє начальник Черкаського гідрометцентру Віталій Постригань.

За даними метеостанцій області, станом на 28 січня на полях з озиминою в східній частині області відмічається притерта льодова кірка, товщиною від 1-3 мм, місцями до 34 мм, яка вкрита снігом висотою 2-7 см. В західній частині області, де зберігається значний сніговий покрив – 17-30 см, кірка відсутня. Температура грунту на глибині вузла кущіння озимих з початку зими нижче 4-7° морозу не опускалася, що значно вище критичної температури вимерзання.

До відома, притерта льодова кірка може становити небезпеку при товщині 10 мм і більше та тривалому заляганні -  3-4 декади і більше.

На водних об’єктах області, внаслідок морозного періоду, відновилися процеси льодоутворення. На Кременчуцькому водосховищі повний льодостав з товщиною льоду 13 см відмічається біля Черкас і нижче за течією Дніпра. В районі Сокирно і Канева льодостав неповний - 40-80%, спостерігається льодохід. На більшості річок області повний льодостав, але лід тонкий і ненадійний.

За прогнозом, 28-29 січня переважатиме без опадів зі слабкими морозами погода. З 30 січня, внаслідок наближення теплого атмосферного фронту з заходу, очікується відлига у супроводі мокрого снігу та дощу. Температура вдень підвищиться до 0+3°, вночі можливо її зниження до -1-3°. Передбачаються тумани і ожеледиця на дорогах. Потепління триватиме до 4 лютого.

Звертаємо увагу на небезпеку падіння бурульок та снігу з дахів будинків. У період потепління льодовий покрив на водоймах області стане більш крихким.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100