реклама Делікат

Рейд, покликаний знизити рівень пожеж у житловому секторі провели днями працівники Управління Держтехногенбезпеки у Черкаській області спільно з черкаськими рятувальниками, міськвиконкомом та Добровільним пожежним товариством у Черкаській області. Перевірка охопила житлові будинки Соснівського району міста Черкаси. Особливу увагу держтехногенбезпеківці звернули на житла людей з так званої групи ризику: безробітних, малозабезпечених, багатодітних. До «категорійних» сімей інспектори завітали не лише з перевіркою, а й з роз’яснювальними матеріалами.


- Масово-роз’яснювальна робота займає надзвичайно важливе місце у нашій діяльності, адже це єдина можливість «достукатися» до свідомості людей, іще раз нагадати їм про те, що їхня безпека – у їхніх руках. Особливо це актуально зараз, адже кількість пожеж загалом по Україні зросла на 15%. Причини пожеж найрізноманітніші – від несправного пічного опалення та недотримання правил пожежної безпеки при користуванні електроприладами до дитячих пустощів з вогнем, - зазначає начальник сектору пропаганди, аналітичного забезпечення та зв’язків з громадськістю при Управлінні Держтехногенбезпеки у Черкаській області Роман Мотрічук. – Стосовно останнього, то винуватцями таких пожеж є не діти, а батьки, що лишають малечу без нагляду. Один із яскравих прикладів такої батьківської недбалості ми спостерігали і під час рейду. Батьки пішли у своїх справах, залишивши малолітніх дітей. За час їхньої відсутності у будинку могло статися все, що завгодно. Тим більше, що ці, раніше судимі громадяни не лише зловживають спиртним та ведуть асоціальний спосіб життя, а й кілька разів спричиняли пожежі у домоволодінні своїх сусідів.

Про пожежу на обійсті Наталії Власюк, яка сталася  21 червня минулого року, добре пам’ятають і рятувальники і міліціонери. Ось уже  півроку як тягнеться слідство у цій справі.

– У ту ніч в будинку перебували троє осіб, які дивом врятувалися. Сусіди облили дерев’яну веранду бензином і підпалили, вогонь швидко поширився всередину будівлі, ось бачите, що лишилось від щойно відремонтованих кімнат, - говорить Наталія Власюк, показуючи обгорілі стіни. – Спалили також і сарай. Після того, що сталось, ми, звісно, звернулись в міліцію, згодом зробили пожежно-технічну експертизу, а от на оцінку матеріальних збитків поки-що не вистачає коштів.

Нині сусідами-паліями займається міліція. А от пожежні інспектори слідкують за тим, щоб в оселях черкащан не виникали «ненавмисні» підпали. Адже, лишаючи у квартирі недопалок, умикаючи одночасно кілька електроприладів в одну розетку, використовуючи невідремонтовану чи непобілену піч, господар чи господиня своїми ж руками підпалюють власне житло.


- Серед причин виникнення пожеж продовжує лідирувати банальна - необережне поводження з вогнем. У минулому році з цієї причини виникло 557 пожеж і уже 28 – за перший місяць 2013-го. Друге місце в цьому антирейтингу займає порушення правил пожежної безпеки при експлуатації електроприладів – 297 пожеж минулоріч та  20 цього місяця. Замикає трійку «антилідерів» порушення правил пожежної безпеки при експлуатації печей. Нехтування правилами пожежної безпеки призвело до 220 пожеж у 2012-тому та 15-ти у січні поточного року. Ще однією з поширених причин загорання є куріння в ліжку у нетверезому стані. Слід зазначити, що подібні пожежі дуже часто забирають у курців не лише майно, а й життя, - пояснює головний державний інспектор з пожежного та техногенного нагляду міста Черкаси Петро Бас. – Саме тому нині ми відпрацьовуємо житловий сектор, приділяючи особливу увагу малозабезпеченим та багатодітним.

Несправні електричні розетки, перевантаження електромережі, куріння в приміщеннях та несправна електропроводка – ось основні порушення, правил пожежної безпеки, які виявляють держтехногенбезпеківці. Черкащани нехтують виконанням елементарних вимог, часто розплачуючись власним майном, а інколи – здоров’ям та навіть життям. Тож представники УДІТБ у Черкаській області не втомлюються нагадувати про важливість убезпечення власного житла від проникнення «червоного півня», а останній рейд ще раз засвідчив, що кількість громадян, які перебувають у групі ризику, досить значна.

Ірина Коваль

Управління Держтехногенбезпеки у Черкаській області

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100