реклама Делікат

Один під домашнім арештом, один звільнений під заставу, ще 482 особи продовжують сидіти у Черкаському СІЗО Такі перші підсумки застосування Кримінально-процесуального кодексу України у Черкаській області, який наприкінці листопада минулого року набув чинності.

Нещодавно на Черкащині стартував проект «Підвищення обізнаності населення щодо норм нового КПК України та перших результатів їх застосування на Черкащині», який реалізує Черкаська міська молодіжна громадська організація «Демократичні перетворення України» у співпраці із Європейським партнерством заради демократії та за підтримки Європейського Союзу. У рамках проекту на круглому столі співробітники обласної прокуратури, Державної пенітенціарної системи області, Черкаського міського управління юстиції, правозахисники, адвокати та журналісти обговорили проблеми, плюси і мінуси та й загалом перші результати дії КПК України на Черкащині.

За словами начальника сектору по контролю за виконанням судових рішень управління ДПтС України в Черкаській області Олександра Співака набрання чинності нового Кримінально-процесуального кодексу України посприяло суттєвому розвантаженню Черкаського СІЗО.

– Якщо минулого року щомісяця до нього доставляли близько сотні заарештованих то нині за два місяці дії нового КПК до слідчого ізолятора Черкас потрапило лише 35 осіб, - стверджує Олександр Співак.

Разом з тим зменшилась і загальна чисельність «мешканців» СІЗО при нормативній кількості 554 особи, нині там утримується 482 осіб. Хоча у попередні роки нерідко там сиділо по 700 і навіть більше 800 осіб. До речі, у зв’язку з набранням чинності нового Кримінально-процесуального кодексу України із Черкаського СІЗО нещодавно була звільнена особа, яка більше року просиділа там, а її вина, так і не була доведена.

На долю більшості тих, хто вже перебуває у Черкаському СІЗО новий КПК України особливо не вплине. Як зазначає старший прокурор управління прокуратури Черкаської області Олексій Костюк якщо справа проти особи була направлена до суду по старому КПК України, то і розглядається вона в суді по старому кодексу.

Разом з тим суттєво обмежуються терміни тримання під вартою у СІЗО без доведення вини: за незначні і середньої тяжкості злочини – до 6 місяців, за тяжкі і особливо тяжкі – до року.

Варто знати

Ваші права по новому КПК України

1) Відповідно до ст. 276 нового КПК  підозрюваному зобов’язанні вручити спеціальну пам‘ятку, яка повинна містити інформацію про його права та обов‘язки. Одночасно із цим у новому КПК зникла вимога до слідчого про обов’язкове усне роз‘яснення підозрюваному його прав та складання про це спеціального протоколу – таке роз‘яснення слідчі можуть надати лише на особисте прохання підозрюваного.

2) Ще одним суттєвим позитивом нового КПК є пряма вимога фіксації  фактичного часу затримання із моменту коли особа силою, або через підкорення наказу правоохоронців позбавлена свободи пересування. У практиці минулих років не поодинокими були випадки, коли правоохоронці фіксували час затримання тільки із моменту складання відповідного протоколу, а до цього кілька годин проводили затриманому «екскурсію» по нічних Черкасах.

3) Права та обов‘язки потерпілого виникають у особи з моменту подання заяви про вчинення щодо неї кримінального правопорушення. Раніше ж, щоб реалізувати свої права доводилось чекати винесення постанови про визнання потерпілим. І в цьому випадку новий КПК передбачає обов‘язковість вручення потерпілому спеціальної пам‘ятки про його процесуальні права та обов‘язки.

Про це інформує Голова ЧММГО «Демократичні перетворення України» Михайло Малінін

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100