Головне управління освіти і науки Черкаської облдержадміністрації повідомляє, що прес-служба Черкаської обласної організації політичної партії «Фронт Змін» поширила у ЗМІ недостовірну інформацію щодо ліквідації загальноосвітніх навчальних закладів в області. Чиновники запропонували лідерам партій, громадським діячам для збереження свого політичного реноме в публічних виступах користуватися офіційною статистикою.

За даними офіційної статистики, яку подає сайт Черкаської ОДА, впродовж останніх 10 років кількість учнів у школах області зменшилася на 75687, у тому числі у сільській місцевості – на 36023. За ці роки мережа ЗНЗ зменшилася на 40 закладів. Зокрема, ліквідовано 45 шкіл, створено та відновлено 5 (гімназії, ліцеї та 1 початкова школа). Крім того, утворено 67 освітніх округів з опорними (базовими) школами, які мають належне матеріально-технічне та кадрове забезпечення і надають освітні послуги високого рівня.

Несприятлива демографічна ситуація призводить до «самоліквідації» шкіл. У 2012/2013 навчальному році у сільській місцевості не функціонують за відсутності учнів, але не ліквідовані 11 навчальних закладів, 89 шкіл вважаються малокомплектними, у тому числі у 10 школах навчається менше 10 учнів; у 56 – менше 40. У 38 школах немає першого класу, у 48 школах у першому класі навчається за індивідуальною формою від 1 до 3 учнів.

Відповідно до п.6 ст.11 Закону України «Про загальну середню освіту» ліквідація, реорганізація навчальних закладів у сільській місцевості допускається лише за згодою територіальних громад.Тобто, лише громада може вирішити, бути чи не бути школі у селі. Крім того, заклад вважається ліквідованим і знімається з обліку лише тоді, коли сесія сільської, селищної або районної ради (власник) прийме відповідне рішення.

Так, у 2012 році було ліквідовано 4 сільські школи та 1 приватна, яка не функціонувала з 2006 року.

Позиція Головного управління освіти і науки залишається незмінною: місцеві органи управління освітою можуть розглядати питання про ліквідацію тих шкіл, які не функціонують, максимально зберігати початкові школи, створювати навчально-виховні комплекси для самих маленьких школярів і дошкільнят.


реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100