Керуючий справами черкаського міськвиконкому Микола Кудрявцев працював над можливістю утворення в місті Ради Старійшин. Модель утворення він виставив для дискусії в соцмережу «Фейсбук».

«На минулій сесії ради Володимир Мамалига виступив з ініціативою створення Громадської Ради у Черкасах. Очевидно, що місту потрібна організація, яка буде координувати інтереси представників громади БЕЗ урахування політичних вподобань та з якомога меншою залежністю від влади. не дивно, що подібні ідеї виникали й раніше. Десь з місяць тому я працював над можливістю подібного утворення, щось подібне до Ради Старійшин. Скажу на упередження: це моє особисте не остаточне бачення подібного органу, яке не претендує на офіційну позицію. Пропоную ознайомитися з моделлю і почати дискусії вже зараз - яка мета нової Ради, як вона формуватиметься й діятиме?» – написав у себе на сторінці Микола Кудрявцев.

Загальні положення. Мета Ради Черкаських Старійшин.

Рада Черкаських Старійшин - дорадчий орган, створений з метою запровадження нових форм участі громади в управлінні містом, збереження та розвитку Черкаських традицій, використання досвіду та можливостей найшановніших черкасців задля безупинного розвитку та добробуту громади міста Черкаси.

Рада Черкаських Старійшин створена Черкаською міською радою та діє відповідно до Конституції України, Законів України, підзаконних нормативних актів, рішень міської ради, та статуту Ради Старійшин, з врахуванням особливостей здійснення місцевого самоврядування на території міста Черкаси.

Рада створюється на безстроковий термін, підзвітна і підконтрольна громаді міста. Рада Черкаських Старійшин у своїй діяльності:

1) представляє громаду міста через найшановніших її представників
2) оберігає існуючі та створює нові традиції міста Черкаси з метою згуртування міської громади;
3) використовує досвід та можливості шанованих громадян міста для його розвитку, надає консультативно-дорадчу та організаційну допомогу під час підготовки, розгляду та реалізації найбільш важливих стратегічних для життя Черкас рішень;
4) уособлює одну з форм громадського контролю за діяльністю влади;
5) популяризує та поширює кращі приклади для наслідування, досягнення та подвиги визначних громадян міста, найбільші досягнення Черкас;
6) зберігає та дбає про міські Символи та Реліквії.
Склад Ради та обрання Старійшин

Рада Черкаських Старійшин складається з Голови Ради, Секретаря Ради та Старійшин (членів Ради). Загальний кількісний склад ради не є обмеженим і залежить від кількості Почесних громадян міста, які входять до її складу.

До складу ради входять: Почесні громадяни міста Черкаси; міські голови міста Черкаси; по 1 представнику від кожного мікрорайону міста; по 3 представники від чинного міського голови м. Черкаси, від Черкаської міської ради та від конференції громадських організацій міста.

Старійшини – Почесні громадяни міста входять до складу Ради з моменту прийняття рішення про обрання їх Почесним громадянином міста, безстроково; колишні міські голови входять до складу Ради безстроково; діючий міський голова входить до складу ради з моменту складання присяги на сесії міської ради. Старійшини-представники від мікрорайонів міста та від Конференції громадських організацій Черкас - обираються, а від діючого міського голови та міської ради – входять за відповідним поданням до складу Ради строком на 5 років. Строк Повноважень Старійшин – представників мікрорайонів Черкас, міського голови, міської ради та громадських організацій міста обраховується з моменту проведення першого після їх обрання або внесення відповідних подань засідання Ради Черкаських Старійшин.

Повноваження Старійшини припиняються:

у зв’язку з вчиненням ним вчинку, який ганьбить місто Черкаси;
засудження за вчинення умисного злочину;
власною відставкою;
смертю.
Організація роботи Ради

Основною формою роботи ради є засідання, які проводяться за потребою, але не рідше, ніж один раз на квартал. Рішення Ради старійшин приймаються більшістю голосів її членів від повного складу ради та оформляються у вигляді ухвал. Засідання Ради є правомочними, якщо на них присутні більше половини від її загального складу. Секретар Ради старійшин складає протокол.

На засіданнях мають право бути присутніми представники органів влади, громади міста, депутати усіх рівнів. За рішенням ради їм надається право дорадчого голосу.

Засідання Ради старійшин відкриває і веде голова Ради, а в разі його відсутності – Секретар.
Організаційне забезпечення роботи Ради старійшин покладається на Секретаря Ради та апарат Черкаської міської ради.
Права Ради Черкаських Старійшин
Рада старійшин для виконання своїх повноважень:
Отримує від органів влади в установленому порядку будь-яку інформацію, необхідну для своєї роботи;
Заслуховує звіти міського голови міста Черкаси, виконавчого комітету Черкаської міської ради та його членів, депутатів Черкаської міської ради;
утворює постійні та тимчасові робочі органи (комісії, експертні групи та інші) відповідно до напрямків роботи ради;
залучає до своєї роботи представників органів влади, підприємств, установ та організацій, експертних та наукових організацій, а також окремих фахівців;
проводить асамблеї, конференції, збори, обговорення;
вносить на розгляд міського голови, Черкаської міської ради та її виконавчого комітету пропозиції з питань розвитку міста, які обов’язкові до розгляду;
аналізує проекти та рішення Черкаської міської ради, виконавчого комітету, результати громадських слухань та обговорень з питань життєдіяльності та розвитку міста Черкаси. Ухвали Ради Черкаських старійшин обов’язкові для розгляду та врахування міським головою, Черкаською міською радою та її виконавчим комітетом під час прийняття рішень та видання розпоряджень;
інформує громаду міста про свою діяльність у будь-який спосіб, в тому числі через офіційні видання Черкаської міської ради та виконавчого комітету;
делегує своїх представників для участі у засіданнях Черкаської міської ради, виконавчого комітету, комітетів самоорганізації населення, з правом дорадчого голосу;
Виключно після розгляду Ради Черкаських старійшин на розгляд Черкаської міської ради вносяться питання, пов’язані з найменуванням та перейменуванням вулиць та інших об’єктів вуличної інфраструктури у м. Черкаси; зміну або створення міської символіки; Затвердження або зміну Генерального плану міста; затвердження або зміну Стратегічного плану розвитку міста Черкаси; внесення громадянина міста до Галереї слави міста Черкаси (обрання Почесним громадянином міста Черкаси);
Рада старійшин зобов’язана:
Збиратись на засідання не рідше одного разу в квартал, а на вимогу Черкаської міської ради, міського голови або третини від її складу-протягом тижня;
розглядати усі питання, внесені на розгляд ради і належать до її повноважень;
не рідше одного разу на рік звітувати перед громадою міста про свою діяльність через розгорнутий звіт у ЗМІ а також через проведення відкритих зборів.
Голова Ради Черкаських старійшин:
Координує діяльність Ради.
Скликає та веде засідання Ради.
Підписує документи від імені Ради.
Представляє Раду у взаємовідносинах з органами влади, об’єднаннями громадян, засобами масової інформації.
Голова Ради Черкаських Старійшин має право невідкладного прийому міським головою та його заступниками, секретарем міської ради, керівниками будь-яких служб виконавчого комітету, керівниками комунальних підприємств.
Голова Ради обирається на засіданні Ради, на якому присутні не менше ¾ від її складу, більшістю голосів від її загального складу, терміном на 5 років.
Секретар Ради Черкаських Старійшин
Секретар Ради обирається з членів Ради за поданням голови, більшістю голосів від загального складу Ради. Секретар Ради забезпечує ведення протоколу засідань, організовує скликання засідань, готує проекти ухвал Ради.
Особливості діяльності Ради, які не врегульовані Статутом громади м. Черкаси, регулюються Статутом Ради Черкаських старійшин. Статут приймається не менше ніж 2/3 голосів від загальної кількості Ради.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100