Сьогодні на парламентському засіданні не був включений до порядку денного проект Постанови про 80-ті роковини Голодомору в Україні та вшанування пам'яті жертв геноциду Української нації. За таке рішення проголосували лише 210 депутатів.

Креатив від «Фронту змін», що гуляє в соцмережах

Креатив від «Фронту змін», що гуляє в соцмережах

Депутати від Черкащини голосували так:

«за» – регіонали Валентин Ничипоренко і Геннадій Бобов, Микола Томенко («Батьківщина»), позафракційний Віктор Тимошенко;

«утрималися» – регіонал Володимир Олійник;

не голосували – регіонали Антон Яценко і Володимир Зубик, комуніст Омелян Парубок.

Відповідні дані голосування оприлюднені на офіційному сайті Верховної Ради України.

Після провалу голосування опозиція почала скандувати «фашисти». При обговоренні депутат Кайда запропонував вшанувати українців, які загинули від Голодомору, хвилиною мовчання. Встали всі депутати, окрім комуністів. Перший віце-спікер парламенту Ігор Калєтнік також не встав.

«Ось це справді привід звільнення віце-спікера комуніста І.Калєтніка, який є перш за все представник народу, а не КПУ. Дії комуністів прямо підпадають під Стаття 2. ЗУ «Про Голодомор 1932–1933 років в Україні» Публічне заперечення Голодомору 1932–1933 років в Україні визнається наругою над пам'яттю мільйонів жертв Голодомору, приниженням гідності Українського народу і є протиправним», – такі коментарі можна прочитати у Фейсбуці від «свободівців».

Зазначимо, що ініціаторами законопроекту виступили опозиціонери Яценюк, Тягнибок, Кличко, Сиротюк і Яворівський.

«2013 року виповнюється 80 років із часу вчинення геноциду проти українського народу – Голодомору 1932–1933 років. Це був безпрецедентний злочин у світовій історії, бо штучний голод був спрямований не лише на фізичне знищення українців: комуністичний режим прагнув знищити саме українство, позбавити українську націю її волелюбного духу, її ідентичності, зламати їй хребет, поставити знесилених голодом, страхом та відчаєм українців на коліна, викорінити навіть думки про свободу та власну державу. За висновками Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В. Птухи НАНУ, в Україні внаслідок Голодомору загинуло понад 3 млн. 940 тис. осіб», – йдеться в пояснювальній записці до Постанови.

Проект Постанови передбачає оголосити 2013 рік Роком пам’яті жертв Голодомору, провести у листопаді 2013 року парламентські слухання щодо злочинів тоталітаризму в Україні. Також проектом передбачено рекомендувати Кабінету Міністрів України, центральним органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування провести заходи на вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932–1933 років в Україні. Зокрема, передбачено рекомендувати Кабінету Міністрів України розробити і затвердити план заходів у зв’язку із 80-ми роковинами Голодомору 1932–1933 років в Україні, а також розробити загальнодержавну програму з дослідження Голодомору та увічнення пам’яті його жертв тощо.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100