Села зобов´язали віддати половину бюджету районам, до незгодних надіслали ревізорів. Депутати Канівської райради внесли зміни до бюджету - тепер сільради мають фінансувати районний кошторис, передають «Факти».


Як розповідає голова села Мельники, перед сесією всіх голів сільрад викликали до керівництва району, щоб підписали договір про надання субвенції на підтримку установ освіти та охорони здоров´я. Суми, які пропонували внести, досягали ледь не половину річного бюджету сіл.

«До нашої сільради було доведено завдання надати 145 тисяч грн. Мій сусід (глава сільради сусіднього селища) - з нього таким чином взяли 350 тисяч. З інших, наприклад, с. Сінявка - 370 тисяч. Усі 29 сільрад певну участь взяли в цьому. Але так само не можна. Треба було зібрати, порадитись, хто скільки може, а не забирати все до останньої копійки», - каже голова села Мельники Петро Толюпа.

У райраді рішення було прийнято з другої спроби. На думку депутата райради Миколи Фесенка, воно порушує закон про місцеве самоврядування і Бюджетний кодекс: адже освіту і медицину має утримувати держава.

Депутат порахував, що села віддають районному бюджету більше, ніж отримали дотацій від держави. Про це він написав у Кабмін і бюджетний комітет Верховної Ради.

«Проаналізувавши субвенцію, парадокс виходить: у нас більшість сільрад, крім трьох - дотаційні. Козарівська сільрада - дотаційна. Держава дала 6,5 тис. грн, до райбюджету насильно з нього забирають 300 тисяч. Це 32% від загальної суми сільського бюджету», - пояснює депутат Канівської райради Микола Фесенко.

Керівництво району пояснює: скрутна фінансова ситуація змусила звернутися до сільських голів. Особливо - через вміст малокомплектних шкіл, які держава планує оптимізувати.

На зарплату педагогів і медиків у бюджеті не вистачає більш ніж 3 мільйонів гривень. Представник райради Галина Москаленко запевняє: допомогу у сільрад просили, але бюджет кожного села розглядали індивідуально.

«У нас не вистачає коштів, щоб на 2 місяці отримали зарплату педагоги і медики, тому ми звернулися до сільрад. Дивилися за їхніми можливостями, наскільки їх бюджетів в змозі витримати», - запевняє Москаленко.

Голова села Мельники - один з небагатьох, хто відмовився підписувати договір. Каже, ці гроші потрібні на освітлення вулиць, ремонт дороги і будинки культури. І зібрав сесію сільради, яка виділила гроші району, 30 тисяч гривень, на школу, що в їхньому селі.

Після цього в Мельники прибули ревізори з перевіркою фінансово-господарської діяльності сільради.

«Сьогодні місцевою владою знайдений «унікальний» винахід, як профінансувати соціальну сферу, – фактично, в наказовому порядку Черкаська ОДА через районні адміністрації забирає всі кошти в сільських рад для того, щоб виплатити заробітні плати бюджетникам та утримати соціальну сферу області», – зазначає нардеп Микола Томенко.

Можна тільки уявити ситуацію, що зараз сільська рада, на якій, у свою чергу, лежать зобов’язання забезпечити життєдіяльність одного чи кількох сіл і яка планувала здебільшого за ті гроші, що вона сама заробила, зробити елементарний ремонт у школі, закупити медикаменти у ФАПи чи впорядкувати сільські дороги, сьогодні повністю залишається без коштів.

«Це неприпустимо. Обласним і районним адміністраціям треба вимагати від Уряду виконувати свої зобов’язання, а не перекладати відповідальність за державу на села, через сільські ради», – наголосив Микола Томенко.

Він повідомив, що опозиція загалом та зокрема депутатський корпус Черкаської області буде вимагати зупинити цю «антисільську ініціативу» та звертатиметься до сільрад з проханням ухвалювати рішення не перераховувати кошти на рятування обласної та районних адміністрацій, які не здатні забезпечити нормальне управління в регіоні.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100